Οι γεωτρήσεις πρόσφατα άρχισαν να λειτουργούν και εγκαινιάστηκε η αρχική φάση παραγωγής στη μεγαλύτερη στον κόσμο πλωτή μονάδα παραγωγής LNG (FLNG), ανακοίνωσε η ιαπωνική Inpex την Τετάρτη.

Η εταιρεία ανέφερε ότι το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη των πεδίων φυσικού αερίου Prelude και Concerto -που βρίσκονται 475 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του Broome, στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας- και το διαχωρισμό και υγροποίηση του παραγόμενου αερίου στη μονάδα FLNG με σκοπό την παραγωγή LNG, LPG και συμπυκνωμάτων.

Τα προϊόντα αυτά θα φορτώνονται απευθείας από τη μονάδα FLNG σε δεξαμενόπλοια και στη συνέχεια θα ξεκινά η μεταφορά τους.

Το Prelude -το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο αυτή τη στιγμή- αναμένεται να έχει παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 3,6 εκατ. τόνων LNG, 1,3 εκατ. τόνων συμπυκνωμάτων και 400.000 τόνων LPG ετησίως.

Η Shell κατέχει το 67,5% του έργου, ενώ μέτοχοι του έργου είναι ακόμη η ιαπωνική Inpex Corp, η CPC Corp της Ταϊβάν και η κορεατική Gas Corp.

Το έργο αποτελεί, επίσης, ένδειξη της ταχείας ανάπτυξης των εγκαταστάσεων LNG, δεδομένου ότι το LNG παρέχει ευελιξία και ποικιλομορφία για τις χώρες που εισάγουν ενέργεια ως μία καθαρότερη μορφή ενέργειας συγκριτικά με τον άνθρακα και το πετρέλαιο.