Κόστα Ρίκα: Η Πιο Πράσινη Χώρα στον Πλανήτη - Το 98% της Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας από ΑΠΕ

Κόστα Ρίκα: Η Πιο Πράσινη Χώρα στον Πλανήτη - Το 98% της Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας από ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 27 Δεκεμβρίου 2018 - 17:28

Για τέταρτο συναπτό έτος η Κόστα Ρίκα αναδεικνύεται σε χώρα αναφοράς στο δρόμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς παρήγαγε περισσότερο από το 98% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το κρατικό ινστιτούτο ενεργειας της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Η Κόστα Ρίκα των 5 εκατ. κατοίκων, η οποία, με βάση το Σύνταγμα του 1949 επέλεξε να μην διαθέτει ένοπλες δυνάμεις παρά μόνο πολιτοφυλακή και μία ελαφρά μονάδα δράσης, το 2018, παράγαγε μόλις ένα 1,44% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από σταθμούς που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Το 2015 η χώρα παρήγαγε το 98,99% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εηνώ το 2016 το 98,21% και το 2017, το 99,67%.

Ο γενικός διευθυντής του ενεργειακού ινστιτούτου της χώρας της Κεντρικής Αμερικλης, Λουίς Πατσέκο, δήλωσε ότι το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κόστα Ρίκα την καθιστά «υπόδειγμα, τόσο για την περιοχή όσο και για όλο τον κόσμο».

Κύρια πηγή ενέργειας της χώρας είναι η υδροηλεκτρική, χάρη στα πλούσια ποτάμια ύδατα, αφού παρέχει το 73,87% των ενεργειακών αναγκών της Κόστα Ρϊκα και ακολουθεί η αιολική, με ποσοστό 15,6% και η γεωθερμική ενέργεια από τα ηφαίστεια, σε ποσοστό που φθάνει το 8,38%.

Η Κόστα Ρίκα απέφυγε να χρησιμοποιήσει μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, τις 300 από τις συνολικά 365 ημέρες το τρέχον έτος. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να λειτουργήσουν οι μονάδες ήταν στις 17 Μαΐου!

Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο παράχθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με περίπου 976,78 γιγαβάτ ανά ώρα, όπως αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία που παρέσχε το ινστιτούτο.