Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένει να λάβει το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αμερικανική εμπορική εταιρεία Jordan International Co για να αποκτήσει, έναντι 13 εκατ. ευρώ, την αργούσα από το 2014 και σε καθεστώς εκκαθάρισης ελληνική ελασματουργία προϊόντων χάλυβα Hellenic Steel.

Τότε έχει προσδιοριστεί η συζήτηση της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία έχει επιτευχθεί μεταξύ του βασικού μετόχου και κυρίου πιστωτή της Hellenic Steel, της ιταλικής ILVA SPA (υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και αυτή στην Ιταλία) και της λουξεμβουργιανής Hellenic Steel Acquisition Co. SARL, συμφερόντων της Jordan International Co. Η Jordan International είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην πελάτης της Hellenic Steel και εμπορεύεται προϊόντα όπως αυτά της ελληνικής βιομηχανίας, που είναι ο μη επιχρισμένος χάλυβας ψυχρής έλασης, ο γαλβανισμένος χάλυβας ψυχρής έλασης και ο λευκοσίδηρος ηλεκτρόλυσης.

Η εταιρεία βρίσκεται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, ενώ τα ενσώματα πάγιά της ανέρχονται σε 9,8 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 90,7 εκατ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει οφειλές προς τράπεζες. Το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων, ήτοι ποσό 79,9 εκατ., αφορά υποχρέωση προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία ILVA SPA. Η προτεινόμενη συμφωνία εξυγίανσης-μεταβίβασης μέρους της επιχείρησης στο πλαίσιο του άρθρου 106 δ του νόμου 3588/2007 εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την αποπληρωμή συνολικών υποχρεώσεων ίσων με 20,3 εκατ. σε σχέση με 12 εκατ. σε περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης.

Κατά το επιχειρηματικό σχέδιο της συμφωνίας, αναμένονται θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές από το 2021 και μετά. Αξίζει να σημειωθεί πως η Hellenic Steel, που ιδρύθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη από την αμερικανική Republic Steel, το 2005 είχε κύκλο εργασιών 218,47 εκατ. που το 2010 είχε υποχωρήσει στα 126,9 εκατ. και το 2012 στα 85,83 εκατ., ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες έφθαναν τα 74,57 εκατ.

Με βάση τη συμφωνία, το ενεργητικό της Hellenic Steel που μεταβιβάζεται στην καινούργια εταιρεία, η οποία θα δημιουργηθεί από τον νέο επενδυτή, αποτελείται από 172 ακίνητα, 357 είδη μηχανολογικού εξοπλισμού και άλλα 36 είδη λοιπού εξοπλισμού και η αξία του είναι 9,8 εκατ., ενώ το μεταβιβαζόμενο παθητικό είναι 6,49 εκατ. και θα καταβληθούν ακόμη 12 εκατ. ευρώ ως υπόλοιπο τιμήματος σε μετρητά.

Το 1997, στο εργοστάσιο απασχολούνταν 530 εργαζόμενοι σε μόνιμη βάση και 150 μέσω εργολάβων, το 2010 απασχολούνταν συνολικά 415 εργαζόμενοι, ενώ το 2014 είχαν μείνει 270. Το 2017 καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις και των τελευταίων 32 εργαζομένων της εταιρείας, ενώ για τρεις από αυτούς που κρίθηκε αναγκαία η παραμονή καταρτίστηκαν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξάμηνης διάρκειας.

Ενδιαφέρον για την εξαγορά της Hellenic Steel είχε εκδηλώσει το 2014 και ένας από του μεγαλύτερους χαλυβουργικούς ομίλους παγκοσμίως, η Mittal, η οποία όμως στην πορεία αποθαρρύνθηκε το 2015, όπως δήλωσε, από την οικονομική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα και απεσύρθη από τις σχετικές διαδικασίες.

 

(πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)