Η ενεργειακή δαπάνη στις ΗΠΑ μειώθηκε το 2016 για πέμπτο συναπτό έτος, όπως ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) σε δήλωσή της την Τετάρτη.

Οι συνολικές ενεργειακές δαπάνες, που είναι το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται για την κατανάλωση ενέργειας, μειώνονται κάθε χρόνο από το 2011 και το 2016 υποχώρησαν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, καταγράφοντας πτώση 9% σε πραγματικούς όρους συγκριτικά με το 2015.

Αναπροσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό, οι συνολικές ενεργειακές δαπάνες το 2016 ήταν, επίσης, οι χαμηλότερες από το 2003, σύμφωνα με την EIA.

Όταν λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), οι συνολικές ενεργειακές δαπάνες στις ΗΠΑ το 2016 αντιστοιχούσαν στο 5,6% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό τουλάχιστον από το 1970, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η EIA ανέφερε ότι η μείωση των συνολικών ενεργειακών δαπανών στις ΗΠΑ το 2016 «οφείλεται αποκλειστικά στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας, καθώς η συνολική ενεργειακή κατανάλωση παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη από το 2013».

Η μέση τιμή ενέργειας στις ΗΠΑ ήταν $15,92 ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu) το 2016. Η υψηλότερη τιμή είχε καταγραφεί το 2008, όταν η τιμή ενέργειας έφθασε κατά μέσο όρο τα $24,13 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, σύμφωνα με την EIA.

«Η συνολική τιμή ενέργειας στις ΗΠΑ υπολογίζεται από τις σταθμισμένες ως προς την κατανάλωση μέσες τιμές όλων των ενεργειακών πηγών που καταναλώνονται σε καθέναν από τους τέσσερις τομείς τελικής χρήσης: μεταφορές, βιομηχανία, κατοικίες και εμπόριο», εξηγεί η αμερικανική Υπηρεσία.

Οι τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας είναι οι δύο μεγαλύτεροι τελικοί καταναλωτές ενέργειας, ενώ, παράλληλα, είναι οι τομείς στους οποίους αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Οι δαπάνες για την ηλεκτρική ενέργεια ήταν, επίσης, σχετικά χαμηλές το 2016 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αντιπροσωπεύοντας το 74% των ενεργειακών δαπανών στις κατοικίες, το 80% των ενεργειακών δαπανών στο εμπόριο και το 37% των ενεργειακών δαπανών των βιομηχανιών.

Μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ, η Λουιζιάνα είχε τις υψηλότερες ενεργειακές δαπάνες προς ΑΕΠ με 11,1% το 2016, σύμφωνα με την EIA, η οποία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «η μεγάλη κατανάλωση του βιομηχανικού τομέα της Λουιζιάνα, η οποία περιλαμβάνει την ενεργειακά εντατική πετροχημική της βιομηχανία, συμβάλλει στη σχετικά υψηλή αναλογία ενεργειακών δαπανών προς ΑΕΠ της πολιτείας».

Η Κολούμπια και η Νέα Υόρκη είχαν τις χαμηλότερες ενεργειακές δαπάνες προς ΑΕΠ το 2016, με 1,6% και 3,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με την EIA. «Αυτό αποδίδεται στη σχετικά υψηλή κατανάλωση από τους λιγότερο ενεργοβόρους τομείς των κατοικιών και του εμπορίου, καθώς και το σχετικά υψηλό ΑΕΠ των πολιτειών αυτών», ανέφερε η δήλωση.