Στα Τάρταρα οι Τιμές του Φυσικού Αερίου στις ΗΠΑ - Υπερπαραγωγή και Υψηλά Πλεονάσματα οι Αιτίες

Στα Τάρταρα οι Τιμές του Φυσικού Αερίου στις ΗΠΑ - Υπερπαραγωγή και Υψηλά Πλεονάσματα οι Αιτίες
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 28 Δεκεμβρίου 2018 - 16:52

Οι ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια, την τελευταία δεκαετία, για έρευνες σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σε ορισμένα τμήματα του Τέξας και του Νέου Μεξικού, όμως, το αέριο βρίσκεται, πλέον, σε τέτοια αφθονία, ώστε η αξία του να έχει φθίνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ορισμένες επιχειρήσεις χρειάστηκε να πληρώσουν τους αγοραστές, προκειμένου να το αποκτήσουν.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα σχιστολιθικά κοιτάσματα στο Permian Basin, παράγουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου ως παράλληλη, δευτερεύουσα δραστηριότητα, στην παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετοί αγωγοί για να το μεταφέρουν σε αγορές όπου καταγράφεται ζήτηση. Αποτέλεσμα είναι, στις περιοχές αυτές, το πλεονάζον αέριο να είναι τεράστιο και οι τιμές του να κατακρημνίζονται.

Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται, τον τελευταίο μήνα, εγγύς του μηδέν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι traders κατέγραψαν τιμές υπό το μηδέν, μέχρι και τα -25 σεντ ανά εκατομμύριο BTU, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts. Eίναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στις ΗΠΑ.

Υπ' αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να παραξενεύει κανένα στις διεθνείς αγορές, η επιμονή του Λευκού Οίκου να κατακλύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και LNG, εκτός ασφαλώς του γεωπολιτικού παράγοντα, με την πίεση που ασκεί στις κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να προτιμήσουν το αμερικανικό καύσιμο αντί το ρωσικό, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο, για να υπονομεύσει τα σχέδια του Κρεμλίνου στην περιοχή.