Στα τέλη Μαρτίου του ερχόμενου έτους αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δηλαδή, με καθυστέρηση πέντε μηνών, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε καθορίσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Προκειμένου να προχωρήσει, όμως η ιδιωτικοποίηση απαιτείται, πρώτα, να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ΕΛ.ΠΕ - βαίνει, κατά τα φαινόμενα, προς την τελική ευθεία, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στα τέλη του Ιανουαρίου -  λόγω της συμμετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων στο μετοχικό κεφάλαιο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, σε ποσοστό 35%.  

Όπως αναφέρουν παράγοντες που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στην ΔΕΠΑ, ή θα την εκχωρήσουν, από κοινού με το δημόσιο, σε στρατηγικό επενδυτή, όπως συνέβη και με την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ. 

Ανεξαρτήτως, όμως από αυτό το εν πολλοίς άτυπο αλλά ουσιώδες προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, θα πρέπει να υλοποιηθεί και το σχέδιο που προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας σε δύο χωριστές οντότητες (Εμπορίας και Διανομής) που θα προσλάβει μορφή νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, πιθανώς εντός του Ιανουαρίου. 

Το σχέδιο διάσπασης έχει παραδοθεί, ήδη, για έγκριση, από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.