Η αμερικανική Cheniere άσκησε, τελικά το δικαίωμα της προαίρεσης (option) που περιελάμβανε η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, για τη ναύλωση δύο επί πλέον πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την GasLog. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού, προέβη στην παραγγελία δύο δεξαμενοπλοίων μεταφοράς LNG, από τα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries, στην Νότιο Κορέα. 

Τα πλοία θα έχουν χωρητικότητα 178.000 cbm έκαστο, ενώ η ναυπήγησή τους θα κοστίσει, συνολικά, 378 εκατ. δολάρια, όπως αποκάλυψε η διοίκηση των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων .

Όπως προβλέπει η σύμβαση, τα νέα πλοία θα πρέπει να παραδοθούν έως τον Αύγουστο του 2021. Η συμφωνία των δύο εταιρειών, τον προηγούμενο Αύγουστο, συνδέεται, επίσης, με δύο συμβάσεις ναύλωσης, επταετούς διάρκειας, για την εκπλήρωση των οποίων, η GasLog είχε προβεί στην παραγγελία των δύο τάνκερ LNG, από την Samsung Heavy Industries. 

Η συμφωνία περιελάμβανε μια option για τη ναύλωση ενός ή δύο επιπλέον πλοίων από την αμερικανική εταιρεία, την οποία αποφάσισε να ασκήσει, όπως προαναφέρθηκε, η Cheniere.

Οι νέες συμφωνίες ναύλωσης ακολουθούν την μόλις προ εβδομάδων, έναρξη παραγωγής από το νέο τερματικό σταθμό LNG της Cheniere, στο Corpus Christi του Τέξας, μέσω του οποίου θα αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγικές δυνατότητές της στα 23 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Σημειωτέον ότι η Cheniere θα μεταφέρει το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG που θα εισαχθεί στην Ελλάδα, έπειτα από παραγγελία της ΔΕΠΑ. Ποσότητα ύψους 50 χιλιάδων κυβικών μέτρων spot φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται να εκφορτωθεί, αύριο Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, στην νέα, τρίτη δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ, στην Ρεβυθούσα.

Τέλος, η GasLog συμμετέχει με ποσοστό 20% στη μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, η οποία σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου, στα ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.