Ελπίδες για επίλυση της σινο-αμερικανικής εμπορικής διένεξης -που απειλεί να «γονατίσει» την παγκόσμια οικονομία- γεννούν τα σχέδια Πεκίνου και Ουάσιγκτον για κατ’ ιδίαν εμπορικές διαβουλεύσεις τον Ιανουάριο.

Κίνα και ΗΠΑ σχεδιάζουν να έχουν διαβουλεύσεις για το εμπόριο τον Ιανουάριο, όπως διευκρίνισε χθες σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εντείνουν τις προσπάθειες για επίλυση του εμπορικού πολέμου. Οι διαβουλεύσεις μέσω «εντατικών» τηλεφωνικών επικοινωνιών θα συνεχιστούν στο μεταξύ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, σε δημοσιογράφους σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν με σταθερούς ρυθμούς παρά τις χριστουγεννιάτικες αργίες στις ΗΠΑ.

«Παρόλο που η αμερικανική πλευρά είναι σε χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο, τα οικονομικά και εμπορικά επιτελεία της Κίνας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή και οι διαβουλεύσεις προχωρούν με συντεταγμένο τρόπο, όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο Γκάο, ερωτηθείς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ο Γκάο δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο, όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα στον Τύπο σύμφωνα με το οποίο υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη αμερικανικής αποστολής για θέματα εμπορίου για την εβδομάδα της 7ης Ιανουαρίου.

Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει τηλεφωνικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η συνάντηση του επόμενου μήνα θα είναι η πρώτη διά ζώσης από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Μπουένος Άιρες την 1η Δεκεμβρίου. Ο Τραμπ και ο Σι συμφώνησαν την έναρξη νέων συνομιλιών, ενώ οι ΗΠΑ καθυστερούν έως τον Μάρτιο την προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου αύξηση των δασμών. Ως απάντηση σε αυτό, η Κίνα άρχισε και πάλι τις αγορές αμερικανικής σόγιας για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες, παρόλο που συνεχίζουν να ισχύουν υψηλοί δασμοί για τα αμερικανικά φορτία. Σε μία ακόμα ένδειξη του κλίματος συμφιλίωσης, η Κίνα εξέδωσε την Τρίτη τη λεγόμενη αρνητική λίστα που διευκρινίζει τους κλάδους στους οποίους οι επενδυτές -Κινέζοι ή ξένοι- υπόκεινται σε περιορισμούς ή ακόμα και τους απαγορεύεται να εισέλθουν.

(πηγή: naftemporiki.gr)