Νέα Τρικλοποδιά στην Ατομική Ενέργεια -Για το 2028 Αναβλήθηκε η Λειτουργία Πυρηνικού Εργοστασίου στην Φινλανδία

Νέα Τρικλοποδιά στην Ατομική Ενέργεια -Για το 2028 Αναβλήθηκε η Λειτουργία Πυρηνικού Εργοστασίου στην Φινλανδία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 31 Δεκεμβρίου 2018 - 17:39

Στις καλένδες παραπέμφθηκε η έναρξη λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, στην Φινλανδία, σε μια εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες που καταβάλλονται, για την επανένταξη της ατομικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της Γηραιάς Ηπείρου, τρείς δεκαετίες μετά την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

Η κοινοπραξία, Fennovoima, όμιλος εταιρειών που δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας, στην  Φινλανδία, καθώς και η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας, Rosatom, ανακοίνωσαν την αναβολή έναρξης της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου τους, Hanhikivi 1, για το 2028, δηλαδή, τέσσερα χρόνια αργότερα από ότι είχαν αρχικώς προγραμματίσει και οκτώ χρόνια αφότου το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την κατασκευή του, το 2010.  

Η κοινοπραξία είχε προειδοποιήσει, ήδη, από το 2017 περί ενδεχόμενης καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισε η Rosatom στο να εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών ατομικής ενέργειας της Φινλανδίας (STUK), διαβόητων για την αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ασφαλείας που συνοδεύουν την κατασκευή ενός έργου.

Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο τομέας πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη σχετίζονται, κυρίως με την προώθηση αυστηρότερων ελέγχων ασφαλείας, μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα, το 2011. Είναι χαρακτηριστικό το ότι μεταξύ των κανόνων που προωθούνται, περιλαμβάνεται η απαίτηση, οι πυρήνες των αντιδραστήρων να είναι σε θέση να αντέχουν στο πλήγμα που μπορεί να επιφέρει η συντριβή ενός αεροσκάφους, πάνω τους!     

Η περίπτωση του πυρηνικού σταθμού, Hanhikivi 1, δεν είναι η μοναδική στα χρονικά της Φινλανδίας. Ο σταθμός ατομικής ενέργειας Olkiluoto 3 που κατασκεύασε η κοινοπραξία που απάρτιζαν η γαλλική Areva και η γερμανική Siemens, καθυστέρησε περισσότερο από μια δεκαετία, γεγονός που πυροδότησε μια μακρά σειρά νομικών αγωγών, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί το κόστος κατασκευής.  

Ανάλογες χρονικές καθυστερήσεις και τεράστιες υπερβάσεις στο κόστος κατασκευής, αντιμετώπισαν πυρηνικά εργοστάσια στην Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι το project της Fennovoima σχεδιάστηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπερκεράσει αυτά τα προβλήματα, με τη χρήση ενός αντιδραστήρα τελευταίας γενιάς, της Rosatom, η οποία εξακολούθησε να κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια μετά την κατυαστροφή στο Τσερνόμπιλ, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της, όπως είναι η Areva, η οποία εξαγοράστηκε από τον όμιλο EDF.

Οι επικεφαλής της κοινοπραξίας ανακοίνωσαν πως έχουν λάβει άδεια κατασκευής του έργου, που θα αρχίσει το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση της τελικής έγκρισης του έργου, δεν οφείλεται μόνο στην υιοθέτηση πιο αυστηρών κανόνων ασφαλείας, αλλά και στο γεγονός ότι, η Rosatom, αποτελεί το βασικό μέτοχο και κύριο χρηματοδότη της Fennovoima. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας χρειάστηκε να παρακινήσει την Fortum, κορυφαία επιχείρηση κοινής ωφελείας της χώρας, να συμμετάσχει στην κοινοπραξία το 2015, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα υπήρχε η απαραίτητη εκπροσώπηση εταιρειών από την Ε.Ε, στο μετοχικό σχήμα.