ΔΕΗ και Χαλυβουργική αναμένεται να λύσουν στα δικαστήρια τις διαφορές τους σχετικά με την υπόθεση της τυχόν παραβίασης των όρων της μεταξύ τους σύμβασης, για την παροχή φθηνού ρεύματος στη δεύτερη. Η ΔΕΗ με πρόσφατη ανακοίνωσή της υποστήριξε πως η Χαλυβουργική εξακολουθούσε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και μετά τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητάς της, το 2015.

Υπαινισσόταν, μάλιστα ότι, ενδεχομένως να είχε παραβιάσει τους όρους της σύμβασης παροχής ρεύματος σε χαμηλή τιμή, καθότι αφορούσε στην παραγωγή χάλυβα.

Απαντώντας, η διοίκηση της Χαλυβουργικής, στις 30 Δεκεμβρίου, κατηγόρησε τη ΔΕΗ για το υψηλό κόστος ρεύματος και τις αυθαίρετες, όπως τις χαρακτήρισε, αυξήσεις, υποστηρίζοντας πως εξαιτίας τους, επιβαρύνθηκε παράνομα με 7,16 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2008-2013. Επίσης, υποστήριξε πως οι οφειλές ύψους 31,8 εκατ. είναι πλασματικές, καθώς η ΔΕΗ περιέλαβε σε αυτές το ποσό των 7,16 εκατ., καθώς επίσης και 2,3 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί ως εγγύηση και τόκους, ύψους 1,66 εκατ. «Για τον λόγο αυτόν στις 20.3.2015 καλέσαμε τη ΔEΗ προς εξώδικη διευθέτηση της διαφοράς, σύμφωνα με τη μεταξύ μας σύμβαση. Παρά ταύτα, η ΔΕH δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», υποστήριζε η Χαλυβουργική.

Η διοίκηση της τελευταίας άφηνε, ακόμη, αιχμές για άνιση μεταχείριση της Χαλυβουργικής έναντι των ανταγωνιστών της. «Είναι απορίας άξιον το τί έχει γίνει από την πλευρά της ΔEΗ με βασικό ανταγωνιστή μας, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez, τον Σεπτέμβριο του 2016 όφειλε στη ΔEΗ 40 εκατ. ευρώ», επισήμανε και πρόσθετε: «Εν όψει αυτών των λόγων και των όποιων σκοπιμοτήτων “κατανοούμε” τις ενέργειες της ΔEΗ και τη συκοφάντηση της Χαλυβουργικής με ανακοινώσεις όπως αυτή της 28ης Δεκεμβρίου. Οφείλουμε, ωστόσο, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να επισημάνουμε ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας μας στην Ελευσίνα δεν έπαυσαν να λειτουργούν παρά μόνον από την 17η Δεκεμβρίου λόγω της γνωστής –και επιλεκτικής υπέρ των ανταγωνιστών μας και όχι μόνο– απόφασης της ΔEΗ, με στόχο την πλήρη απαξίωση των υπερσύγχρονων αυτών εγκαταστάσεων. Έως τότε, η έστω και μειωμένη παραγωγή μας καθώς και οι ανάγκες διατήρησης των μονάδων μας σε ετοιμότητα επέβαλαν πλήρως τις καταγραφείσες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, καμία διάταξη της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της Χαλυβουργικής δεν έχει παραβιαστεί. Η Χαλυβουργική είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει όλα τα εκ του νόμου δικαιώματά της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της», κατέληγε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ επισήμανε πως «Είναι φανερό ότι η διοίκηση της Χαλυβουργικής “δεν μιλά για την ταμπακιέρα”, δηλαδή τι παράγει τόσα χρόνια, με τι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και πού διαθέτει την παραγωγή. Θα ανέμενε κανείς από μια τέτοια εταιρεία μια άλλη συμπεριφορά, αντάξια της ιστορίας της και όχι να επικαλείται ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η ΔΕΗ δεν επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με τη Χαλυβουργική, όλα θα απαντηθούν και θα λυθούν μέσω της δικαστικής οδού».