Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται αντιμέτωπο με πολιτικά (και ευρωπαϊκά διλήμματα) αλλά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας «παίρνει άριστα» όπως θα έλεγαν και οι παλαιότερες γενιές.  Το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ ενώ η συμβατική παραγωγή των βρετανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994

Το γεγονός ότι η "πράσινη ενέργεια" καταφέρνει να αυξήσει τη συμμετοχή της σε τόσο μεγάλο ποσοστό καθιστά τη Βρετανία μία από τις πρωτοπόρους στον τομέα 

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 ήταν η χαμηλότερη από το 1994, όταν ο Τόνι Μπλερ έγινε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.  Οι ανάγκες για ενέργεια ήταν μειωμένες το 2018 παρά το γεγονός ότι στη Βρετανία ζουν 8 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό το "παράδοξο" οφείλεται στο γεγονός ότι μάλλον οι πολίτες χρησιμοποιούν την ενέργεια  με πιο αποδοτικό τρόπο. 

Ο ιστότοπος του Ηνωμένου Βασιλείου Carbon Brief, ο οποίος ανέλυσε τα επίσημα στοιχεία, διαπίστωσε ότι το περασμένο έτος δημιουργήθηκαν 335 τεραβατώρες από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2005 το επίπεδο έχει μειωθεί κατά 16%.

Ο Simon Evans, υπεύθυνος επεξεργασίας της ομάδας, δήλωσε: «Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό αποδοτικότερων συσκευών, λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, led κλπ. Ακόμη, υπάρχουν σούπερ μάρκετ που εγκαθιστούν καλύτερα ψυγεία ενώ η βιομηχανία χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικές αντλίες. Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, η αποδοτικότητα  έχει αυξηθεί. 

Η χρηματοπιστωτική κρίση θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην προσπάθεια να καταστήσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις πιο προσεκτικές με τη χρήση ενέργειας, πρόσθεσε.
Η συνέχιση της αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τους δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους του, δήλωσε ο Evans. «Δεν πρέπει να θεωρείται αυτοσκοπός η μειωμένη χρήση ενέργειας. Πιο σημαντικοί είναι οι στόχοι για τον άνθρακα οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν εάν χρησιμοποιηθούν αποδοτικότερες ενεργειακά λύσεις», πρόσθεσε.

(πηγή: The Guardian/ www.insider.gr)