Εν Μέσω Σφοδρών Περιβαλλοντικών Αντιδράσεων η Ιταλία Παγώνει 36 Άδειες Έρευνας Υδρογονανθράκων

Εν Μέσω Σφοδρών Περιβαλλοντικών Αντιδράσεων  η Ιταλία Παγώνει 36 Άδειες Έρευνας Υδρογονανθράκων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 10 Ιανουαρίου 2019 - 17:33

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να εμποδίσει την έκδοση τουλάχιστον 36 αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, στην προσπάθεια που καταβάλει ώστε να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Βιομηχανίας. Το υπουργείο δήλωσε ότι οι δραστηριότητες στην εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου (upstream), στην Ιταλία, δεν υπέχει στρατηγική σημασία για τη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters εμπειρογνώμονες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η Ιταλία διαθέτει ορισμένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, αλλά η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη, εμποδίζοντας επί σειρά ετών την έρευνα.

Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει μόλις το 7,5% των συνολικών αναγκών της, ενώ η παραγωγή πετρελαίου καλύπτει περίπου το 7,3% της ζήτησης.

Ο κυβερνών συνασπισμός, που επιθυμεί να ενισχύσει τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ιταλίας και αδιαφορεί  για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, έως το 2025 και έχει θέσει ως στόχο, το 30% της εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από πράσινες πηγές, έως το 2030.

Πιο μακροπρόθεσμα, επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, έως το 2050.

«Η έκδοση των 36 αδειών που εκκρεμούν, σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των 3 αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί για έρευνες στο Ιόνιο, θα σταματήσει», ανέφερε σε δήλωσή του, ο υφυπουργός ενέργειας της Ιταλίας. Τα νέα μέτρα θα συμπεριληφθούν σε τροπολογία που θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Αρχικά και σύμφωνα με την αρχική θέση της Ρώμης, σχεδιαζόταν η πραγματοποίηση ερευνών σε έκταση 2200 km2 που θα επεκτεινόταν μέχρι τα θαλάσσια σύνορα Ιταλίας και Αλβανίας.

Η απόφαση για διεξαγωγή έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος προκάλεσε, όμως, αντιδράσεις και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον υπουργό Σέρτζιο Κόστα να δηλώνει ότι δεν θα υπογράψει ποτέ άδεια έρευνας στη θάλασσα. Οι δε περιβαλλοντολόγοι υπενθυμίζουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κινήματος των 5 Αστέρων, κατά των θαλάσσιων ερευνών και κατά του αγωγού TAP.