Η Δύσκολη Εξίσωση της Μέρκελ: Πώς Αποχαιρετάς τον Λιγνίτη Δίχως να Χάσεις Θέσεις Εργασίας;

Η Δύσκολη Εξίσωση της Μέρκελ: Πώς Αποχαιρετάς τον Λιγνίτη Δίχως να Χάσεις Θέσεις Εργασίας;
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 15 Ιανουαρίου 2019 - 17:25

Μόνο απλή  και εύκολη δεν αναμένεται να αποδειχτεί το σχέδιο εξόδου της γερμανικής κυβέρνησης από τον άνθρακα. Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, αντιθμετωπίζει ένα διττό πρόβλημα: πώς, αφ΄ενός, να διακόψει άπαξ δια παντός, την εξόρυξη και καύση του πιο επιβλαβούς για το περιβάλλον, ορυκτού καυσίμου, δίχως, αφετέρου, να προκαλέσει φόβους για δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα. 

Η κα. Μέρκελ συναντάται, σήμερα, με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων που παραμένουν προσκολλημένα στον άνθρακα και στον λιγνίτη για να παράγουν ενέργεια. Όλοι μαζί, καλούνται να εξηγήσουν, έως τον Φεβρουάριο, πώς θα καταφέρει, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να απαγκιστρωθεί από την καύση ενός ορυκτού, που συμβάλει κατά τα 2/5 στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και χάρη στο οποίο εργοδοτούνται περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι.

Για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, το λαϊκιστικό κόμμα AfD ορθώνβει μια μεγάλη πρόκληση, καθώς αντιτίθεται σφόδρα σε οιαδήποτε στρατηγική που θα στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2019 αποτελεί ένα κρίσιμο έτος για τους τρεις πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς αναμετρηθούν εκλογικά σε τρία πρώην ανατολικά κρατίδια, που βασίζονται στον λιγνίτη για να στηρίζουν θέσεις εργασίας αλλά και την ηλεκτροδότηση.

Είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κυβερνητικά κόμματα το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν χάσει σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων τους, προς όφελος του AfD, αλλά και υπέρ του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), που τους στήριζε παραδοσιακά. H βάση αυτή είχε ήδη αρχίσει να συρρικνώνεται, επί καγκελάριου Σρέντερ, μετά τις πρώτες περικοπές στο κοινωνικό κράτος και συνεχίστηκε, αργότερα, με τη συμμετοχή του SPD στους μεγάλους κυβερνητικούς συνασπισμούς ου ηγήθηκαν της χώρας, όπως με το CDU της κας. Μέρκελ, τα τελευταία χρόνια. 

Σήμερα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία επιπλέον πρόκληση. Η απομάκρυνση από τον λιγνίτη αποφασίζεται σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία η γερμανική οικονομία μοιάζει να συρρικνώνεται. Το γ' τρίμηνο του περασμένου έτους, το εγχώριο ΑΕΠ μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2015, μια τάση που εκτιμάται πως θα αποτυπωθεί και στα επίσημα στοιχεία που αναμένονται για το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τούτο υποδηλώνει, αυτομάτως, ότι η χώρα έχει ήδη πιαστεί στα δίκτυα της "τεχνικής" ύφεσης.