Αυτό δεν θα κάνει τις ΗΠΑ να είναι ανεξάρτητες από την παγκόσμια προσφορά. Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να εισάγουν αργό από τη Μέση Ανατολή ή τη Λατινική Αμερική ή να μεταφέρουν διυλισμένα προϊόντα από την Ευρώπη και την Ασία. Αλλά δείχνει ότι η μεταμόρφωση του πετρελαϊκού τομέα της χώρας μέσω της εξόρυξης πετρελαίου από σχιστόλιθο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Σε ένα βαθμό τα εύσημα πρέπει να δοθούν στους υπουργούς του OPEC που βοήθησαν να συμβεί αυτό.
Ο μετασχηματισμός είναι βαθύς και ίσως σημαίνει ότι τα μέλη του OPEC+ θα χρειαστεί να συνεχίσουν να συγκρατούν τη δική τους παραγωγή για πολύ περισσότερο από ό,τι σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή, προκειμένου να αποφύγουν μια νέα άνοδο των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, η ΕΙΑ προβλέπει ότι η Αμερική θα εξάγει 1,2 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερο αργό και προϊόντα ημερησίως από ό, τι θα εισάγει. Μόλις μια δεκαετία νωρίτερα αγόραζε 9,4 εκατομμύρια περισσότερα από ό, τι πωλούσε στο εξωτερικό. Αυτή είναι μια μετατόπιση των ημερήσιων καθαρών ροών κατά περισσότερα από 1 εκατομμύρια βαρέλια κάθε χρόνο για μια δεκαετία.
Αντιστροφή της ροής
Οι ΗΠΑ έγιναν προς στιγμή καθαρός εξαγωγέας τον Νοέμβριο, όταν οι εξαγωγές αργού και προϊόντων ξεπέρασαν τις εισαγωγές για μια μόνο εβδομάδα. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του 2019, αλλά προς το τέλος του επόμενου έτους είναι πιθανό να γίνει ο κανόνας, αντί για ένα έκτακτο γεγονός.
Οι ΗΠΑ θα γίνουν καθαρός εξαγωγέας αργού και διυλισμένων προϊόντων το 2020
Η πορεία της Αμερικής προς το νέο αυτό καθεστώς επιβραδύνθηκε έως και ανακόπηκε από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014 για να ανανεωθεί μόλις το 2017, αφότου η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου από σχιστόλιθο είχε μειώσει τα κόστη και οι περικοπές παραγωγής του OPEC είχαν αρχίσει να ωθούν τις τιμές σε ένα επίπεδο στο οποίο οι δραστηριότητές της έγιναν και πάλι κερδοφόρες.
Η αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ, που καθοδηγείται από την εξόρυξη πετρελαίου από σχιστόλιθο, έχει μεταμορφώσει τις προοπτικές της χώρας. Πριν από δύο χρόνια, όταν η EIA δημοσίευσε για πρώτη φορά μια αναλυτική πρόβλεψη της για το 2018, εκτίμησε ότι η παραγωγή των ΗΠΑ θα ολοκλήρωνε το έτος στα 9,44 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Τώρα τοποθετεί το νούμερο του περασμένου μήνα στο εντυπωσιακό επίπεδο των 11,8 εκατομμυρίων βαρελιών.
Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της υπηρεσίας δείχνουν ότι η τάση ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί για μεγάλο μέρος του 2019, προτού ανακάμψει και πάλι το 2020, μετά την αναμενόμενη εκκίνηση νέων αγωγών μεταφοράς πετρελαίου από την Πέρμια Λεκάνη προς τις ακτές του Κόλπου το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μια παρόμοια παύση στην ανάπτυξη είχε προβλεφθεί για το καλοκαίρι του 2018, αλλά δεν υλοποιήθηκε. Η EIA έχει υποτιμήσει επανειλημμένως το ρυθμό παραγωγής των ΗΠΑ και θα μπορούσε να το κάνει ξανά.
Αυξανόμενες προσδοκίες
Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής θα ωθούσε τις πωλήσεις στο εξωτερικό (είτε αργού είτε διυλισμένων προϊόντων εάν η επεξεργασία του επιπλέον πετρελαίου γινόταν στα τοπικά διυλιστήρια). Όχι μόνο θα διευρυνόταν η θέση της Αμερικής ως καθαρού εξαγωγέα έως τα τέλη του 2020, αλλά η ημέρα που θα γινόταν καθαρός πωλητής προς των υπόλοιπο κόσμο θα ερχόταν πιο σύντομα.
Η παραγωγή του Δεκεμβρίου του 2018 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε κατά σχεδόν 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως περισσότερα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Θα συμβεί το ίδιο τον Δεκέμβριο του 2020;
Οι ΗΠΑ είναι ήδη μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, χρησιμοποιώντας σχεδόν το 1 από κάθε 5 βαρέλια που παράγονται παγκοσμίως. Εάν η πρόβλεψη της ΕΙΑ είναι σωστή, σύντομα η χώρα θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους καθαρούς εξαγωγείς. Έξω από την ομάδα χωρών του OPEC, υπάρχουν μόνο πέντε χώρες που πετυχαίνουν περισσότερα από 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα –η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, το Καζακστάν και το Κατάρ.
Αυτό, όμως, δεν κάνει τις ΗΠΑ ανεξάρτητες. Η χώρα θα παραμένει καθαρός εισαγωγέας αργού προκειμένου να "ταΐζει" την τεράστια βιομηχανία διύλισης. Θα συνεχίσει να χρειάζεται το βαρύ, υψηλής περιεκτικότητας σε θείο πετρέλαιο που παράγεται στη Μέση Ανατολή, τον Καναδά και την Καραϊβική για να αξιοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται τα διυλιστήρια που οι εταιρείες της έχτισαν κατά μήκος της ακτής του Κόλπου. Και, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται τις ξένες αγορές για τον ολοένα και μεγαλύτερο όγκο πλεοναζόντων προϊόντων που θα παράγουν οι μονάδες αυτές.
Για τις χώρες του OPEC+, η ανάπτυξη των αμερικανικών εξαγωγών θα ανταγωνιστεί απευθείας με τις δικές τους πωλήσεις και θα μπορούσε να τις αναγκάσει να παρατείνουν τους περιορισμούς τους στην παραγωγή. Η αρχική τους συμφωνία να μειώσουν την παραγωγή προκειμένου να επανεξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση υποτίθεται ότι θα πετύχαινε το στόχο της έως τα μέσα του 2017. Πλέον φαίνεται να στοχεύει στα μέσα του 2019, ενώ ακούγονται ήδη σενάρια παράτασης.
Ποιο είναι το ευχαριστώ του OPEC για τη βοήθειά του; Μόνο οργισμένα tweets από τον Αμερικανό Πρόεδρο και η απειλή αγωγής βάσει της προτεινόμενης νομοθεσίας NOPEC.
(Bloomberg - capital.gr)