Ματαιώθηκε η Συνάντηση Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας για το Πετρέλαιο στο Νταβός

Ματαιώθηκε η Συνάντηση Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας για το Πετρέλαιο στο Νταβός
energia.gr
Τετ, 23 Ιανουαρίου 2019 - 18:41

Δεν θα πραγματοποιηθούν, τελικά, οι συνομιλίες για το πετρέλαιο που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στο Νταβός, αυτή την εβδομάδα, ανάμεσα στους εκππροσώπους της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Αιτία για τη ματαίωση των διμερών επαφών για το θέμα απετέλεσε το γεγονός ότι, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας

Αλεξάντερ Νόβακ, δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, επειδή "άλλαξε το πρόγραμμά του".

Παράλληλα, ο επικεφαλής για ζητήματα ενέργειας του αραβικού βασιλείου, Χαλίντ Αλ Φατίχ στάθηκε, με τη σειρά του, αδύνατο να δώσει το παρών. Το φόρουμ του Νταβός είχε ως στόχο να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών, κάτι που θα συνιστούσε την πρώτη προσωπική συνάντησή τους, καθώς διεκπεραίωσαν, προ μηνός, μια νέα συμφωνία που αφορούσε στη μείωση της παραγωγής αργού, μεταξύ των εξαγωγικών χωρών πετρελαίου και των συμμάχων τους.

Είχαν προγραμματίσει, δε, να συζητήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας, όπως δήλωσε ο κ. Νόβακ, την περασμένη Πέμπτη, λίγο μετά την κριτική που άσκησε ο κ. Αλ Φατίχ για το αργό ρυθμό περικοπής της ρωσικής παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία έχει χρησιμοποιήσει το φόρουμ, τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να προωθήσει τις ξένες επενδύσεις στο έδαφός της. Μεταξύ των ηγετών οι οποίοι ακύρωσαν, επίσης, τη συμμετοχή τους στο φετινό φόρουμ, είναι η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Tερέζα Μέι, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αντιθέτως, το Νταβός θα φιλοξενήσει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο.