Αναγκαίες τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και για την ενίσχυση του ενεργειακού τομέα της χώρας και τη μείωση της εξάρτησης από την εισαγωγή ενέργειας, χαρακτήρισε τις επενδύσεις σε αυτό το πεδίο η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, στη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο για τη νέα ενεργειακή στρατηγική, που διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ από την εφημερίδα "Jutarnji List".

Η Πρόεδρος της Κροατίας παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής, δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και την υλοποίηση επενδύσεων που θα μπορούσαν - όπως είπε- να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών διαδρόμων εφοδιασμού. Μία τέτοια εξέλιξη, επισήμανε, θα έχει ως αποτέλεσμα και την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας.

Απηύθυνε επίσης πρόσκληση σε επενδυτές να στρέψουν με περισσότερη προσοχή το βλέμμα τους στην αγορά της Κροατίας η οποία προσφέρει -όπως είπε- πλεονεκτήματα και κίνητρα για επενδύσεις, ένα εκ των οποίων είναι η "εξαιρετική γεωγραφική της θέση".

"Η έλλειψη επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ενέργειας έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες βασικές οικονομικές και αναπτυξιακές παραμέτρους" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, κρίσιμης σημασίας για τις περαιτέρω εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο της χώρας είναι και η διασύνδεση των δικτύων ενεργειακών υποδομών με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στα δίκτυα φυσικού αερίου, τα οποία περιλαμβάνουν διασυνδετήριες "οδούς" μεταφοράς ενέργειας, τη διεύρυνση των υφισταμένων, αλλά και το έργο του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νησί Κρκ.