H Toυρκία αντέδρασε...τυπικά, στις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της συνάντησης των ηγετών των επτά Μεσογειακών χωρών, που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία. Δέσμευσε, με διαδοχικές, παράτυπες, Navtex, μεγάλες τμήματα της θάλασσας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, νότια και δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».

Με την πρώτη παράτυπη Navtex, δέσμευσε για ασκήσεις, με συμμετοχή ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει και την περιοχή όπου εξελίσσεται το πλέον κρίσιμο στάδιο της γεώτρησης που εκτελεί η ExxonMobil-Qatar Petroleum, στο στόχο «Γλαύκος».

Με тρίτη παράτυπη Navtex, η Τουρκία δέσμευσε, δε, καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, επικαλούμενη επαναλαμβανόμενες ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της, μια άλλη περιοχή που καλύπτει το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.

Με τη νευρική αυτή αντίδραση, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στρέφεται κατά πάντων, δείχνοντας έμπρακτα την ενόχλησή του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα σχόλια που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου των 7 Μεσογειακών κρατών, από τον Γάλλο Πρόεδρο, για τη συνεργασία Γαλλίας-Κύπρου σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας. 

Προφανώς, η Τουρκία δεν αναμένει η ενέργειές της να έχουν αποτέλεαμα, αφού το ΝΑΤΟ δύσκολα θα προέβαινε σε παρενόχληση, έστω και επί χάρτου, της αμερικανικών συμφερόντων γεώτρησης.

Οι περιοχές που δεσμεύονται για τις ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, δείχνουν, σαφώς,  ότι ο κύριος στόχος της Άγκυρας είναι να παρενοχλήσει τα συμφέροντα των Γάλλων και των Ιταλών στην κυπριακή ΑΟΖ. Η πολιτική αυτή της Τουρκίας εμπλουτίζεται με την πλεύση του «Μπαρμπαρός», στα τεμάχια «8» και «9», όπου δραστηριοποιούνται οι γαλλικοί και ιταλικοί ενεργειακοί όμιλοι.