Το Ριάντ Στρέφει το Βλέμμα στις ΑΠΕ – Υπό Κατασκευή Μεγάλη Μονάδα Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας

Το Ριάντ Στρέφει το Βλέμμα στις ΑΠΕ – Υπό Κατασκευή Μεγάλη Μονάδα Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 4 Φεβρουαρίου 2019 - 16:20

Το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέθεσε την κατασκευή του αιολικού έργου, "Ντουμάτ Αλ Τζαντάλ", συνολικού κόστους 500 εκατ. δολαρίων, σε κοινοπραξία στην οποία ηγείται 

η γαλλική EDF και η εταιρεία Masdar, που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι. Το έργο ισχύος 400 μεγαβάτ, θα είναι το πρώτο αιολικό πάρκο μεγάλης κλίμακας στην Σαουδική Αραβία και όταν ολοκληρωθεί, θα παράγει ενέργεια που θα καλύπτει, σχεδόν 70.000 νοικοκυριά στο αραβικό βασίλειο, αποφέροντας, ταυτόχρονα τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο και της λειτουργίας του.

Το Γραφείο Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας της Σαουδική; Αραβίας, δέχτηκε τέσσερις προσφορές για το έργο, το οποίο απονεμήθηκε με βάση το επίπεδο κόστους ενέργειας, ύψους 2,13 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ τιμής για έργο αυτού του τύπου και κλίμακας στην Μέση Ανατολή, αλλά και την Ευρώπη, και την Αφρική.

Η μέση ετήσια παραγωγή από τον αιολικό σταθμό αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,4 τεραβατώρες. Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό που δρομολογεί η σαουδαραβική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο βασιλιάς Σαλμάν για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα κράτος που αποτελεί, διαχρονικά, τον παγκόσμιο ηγέτη παραγωγής πετρελαίου. Το 2017, το αραβικό βασίλειο ξεκίνησε μια νέα στρατηγική ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπει την παραγωγή του 10% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ, έως το 2023.

Με στόχο την επίτευξη παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας 9,5 γιγαβάτ, έως τότε, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 30 νέα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα, για τα οποία το εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων, υπολογίζεται σε μεταξύ 30 και 50 δισ. δολάρια.