Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε χθες Κυριακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, ότι διαβλέπει πως υπάρχουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας του με την Αίγυπτο.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και άλλους αξιωματούχους, ο Αλτμάιερ σημείωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να σταθεροποιήσει τη χώρα από πολιτική σκοπιά.

«Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε μια επανεκκίνηση των σχέσεων Γερμανίας-Αιγύπτου», υποστήριξε. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η Αίγυπτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που συνεπάγεται η γεωστρατηγική της θέση στην περιφέρεια.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία να επιλύσουμε βήμα-βήμα πολλά προβλήματα που παρέμεναν ως τώρα άλυτα μεταξύ των χωρών μας», διαβεβαίωσε.

Πριν από την επίσκεψή του, ο Αλτμάιερ είχε δεσμευθεί να εγείρει το ζήτημα της κατάστασης στην Αίγυπτο ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα -η οποία, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, δε σταματά να επιδεινώνεται από το 2014. Ο Αλτμάιερ είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι θα ήγειρε επίσης ζητήματα όπως το κράτος του νόμου, η ελευθερία του θρησκεύεσθαι, καθώς και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Αλτμάιερ -συντηρητικός πολιτικός και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου της Γερμανίας, της Άγκελας Μέρκελ- αναμενόταν να υπογράψει διάφορες διμερείς συμφωνίες, κυρίως στα πεδία της οικονομίας και της ενεργειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου στην Ευρώπη. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ τον χρόνο, κατά υπολογισμούς της γερμανικής πρεσβείας στο Κάιρο.