πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εκτός του διεθνούς οργανισμού, στην οποία ηγείται η Μόσχα. Το αραβικό βασίλειο θεωρεί πως μία επίσημη συμμαχία των δύο πλευρών, θα απέφερε πιο ορατά αποτελέσματα στην αγορά πετρελαίου, ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες οι πετρελαιοπαραγωγοί επιδιώκουν να τονώσουν τις αναιμικές τιμές του αργού, αλλά αντιμετωπίζουν τείχος αντιδράσεων από την πλευρά του Λευκού Οίκου, που επιθυμεί χαμηλότερες τιμές βενζίνης για τους καταναλωτές-ψηφοφόρους των ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΕΚ συντονίζει τις κινήσεις του με την Ρωσία, το Μεξικό και άλλες χώρες, εκτός του καρτέλ. Το Ιράν αντιτίθεται σε μία στενότερη συνεργασία επειδή ανησυχεί πως, σε μία τέτοια περίπτωση, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και θα συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι ρωσο-σαουδαραβικές σχέσεις. Η Τεχεράνη θεωρεί την Μόσχα σύμμαχο, αλλά το Κρεμλίνο έχει φροντίσει να διατηρεί διπλωματικές ισορροπίες, τηρώντας αγαστές σχέσεις και με το Ριαντ, που αποτελεί φυσικό εχθρό του κράτους των Μουλάδων.
Τα γεωπολιτικά παιχνίδια και οι εξελίξεις που παρατηρούνται στην αγορά πετρελαίου δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να κατατεθεί, επισήμως, στην προσεχή συνάντηση των εκπροσώπων του OPEC και της Ρωσίας, στην Βιέννη, περί τα μέσα του μήνα που διανύουμε.