Άνευ προηγουμένου ληταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε, σήμερα, στη δημοπρασία των νέων ομολόγων της Ιταλίας, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τις ανησυχίες για την ευρωστία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ, δελεαζόμενοι από τις υψηλές αποδόσεις. 

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα αντλήσει 8 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου κοινοπρακτικού κρατικού ομολόγου (BTP) 30ετους ωρίμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών ανήλθε στα 41 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα που έχου καταγραφεί στα χρονικά μιας αντίστοιχης κοινοπρακτικής έκδοσης του ιταλικού δημοσίου. 

Η ακόρεστη επιθυμία για ιταλικά ομόλογα αποδίδεται στο γεγονός ότι η στάση αναμονής από πλευράς ΕΚΤ και FED, διατηρεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. 

Σημειώνεται ότι στον απόηχο των ανησυχητικών στοιχείων για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, κάτι που πυροδότησε φόβους για τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της, η απόδοση του εγχώριου δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται σήμερα, στην περιοχή του 2,82%, αν και εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το όριο του 3%.