Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα, Τετάρτη, σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν τους αγωγούς εισαγωγής φυσικού αερίου, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τον αγωγό Nord Stream 2.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 28 κρατών μελών κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα νέο νόμο. Τότε, οι χώρες της ΕΕ θα έχουν διορία εννέα μηνών προκειμένου να ενσωματώσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο εθνικό τους δίκαιο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Miguel Arias Cañete, δήλωσε ότι η Ευρώπη κλείνει ένα κενό στο νομικό της πλαίσιο, σε μία συγκυρία στην οποία η εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου αυξάνεται.

«Οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν ότι η νομοθεσία της ΕΕ θα εφαρμοστεί στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται να πωλούν αέριο στην ΕΕ θα πρέπει να σέβονται το ευρωπαϊκό νόμο για την ενέργεια», ανέφερε σε δήλωσή του.

Είναι γνωστό ότι ο αγωγός Nord Stream 2 έχει διχάσει την ΕΕ, με τη Γερμανία να αντιτίθεται στο νέο προσχέδιο του ρυθμιστικού πλαισίου και να διακόπτει τις διαπραγματεύσεις όταν αρχικά προτάθηκε στα ευρωπαϊκά όργανα το Νοέμβριο του 2017.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής Θάλασσας βλέπουν τον αγωγό μήκους 1.260 χλμ., ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, ως όχημα για την αύξηση της εξάρτησης της ΕΕ από τη Μόσχα, ενώ οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης και ιδιαίτερα η Γερμανία θέτουν σε πρώτο πλάνο τα οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει το έργο αυτό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε σήμερα πιθανότατα θα επιβραδύνει, αλλά δε θα διακόψει το έργο που κατασκευάζεται με επικεφαλής τη ρωσική κρατική επιχείρηση ενέργειας Gazprom σε συνεργασία με ευρωπαϊκές δυτικές επιχειρήσεις -τις γερμανικές Uniper και Wintershall, την αγγλο-ολλανδική Shell, την αυστριακή OMV και τη γαλλική Engie.

Το σχέδιο νόμου στο οποίο συμφώνησαν σήμερα τα όργανα της ΕΕ προβλέπει ότι όλοι οι αγωγοί εισαγωγής φυσικού αερίου θα συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την ενεργειακή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγωγοί θα πρέπει να μην ανήκουν άμεσα σε προμηθευτές φυσικού αερίου, να εφαρμόζουν τιμολόγια χωρίς διακρίσεις, να μεριμνούν ώστε οι όποιες αναφορές που συντάσσουν να χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια και να επιτρέπουν σε τρίτα μέρη την πρόσβαση τουλάχιστον στο 10% της δυναμικότητας του αγωγού.

«Εξαιρέσεις είναι δυνατό να υπάρξουν μόνο κάτω από αυστηρές διαδικασίες στις οποίες η Επιτροπή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο», ανέφερε η Κομισιόν.