Στροφή στην αιολική ενέργεια πραγματοποιούν, τα τελευταία χρόνια, οι χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), στις εν λόγω περιοχές εγκαταστάθηκε παραγωγική δυναμικότητα χερσαίας αιολικής ενέργειας ισχύος 962 μεγαβάτ, το 2018

, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση υψηλότερη των 300 μεγαβάτ, σε σύγκριση με το 2017. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή ανέρχεται, πλέον, σε περίπου 5,7 γιγαβάτ. Οι κορυφαίες χώρες του τομέα στην περιοχή για το 2018 ήταν η Αίγυπτος, με 380 μεγαβάτ και η Κένυα, με 310 μεγαβάτ ισχύος, με το Μαρόκο να ακολουθεί με 120 μεγαβάτ. Η ανάπτυξη της αιολικής παραγωγής στις εν λόγω περιοχές αναμένεται να συνεχιστεί, με την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 6,5 γιγαβάτ, έως το 2023. Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα εγκατεστημένη δυναμικότητα θα υπερδιπλασιαστεί στην προσεχή πενταετία, σύμφωνα με την έκθεση του GWEC.

«Η δέσμευση των κυβερνήσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αποτελούν βασικούς πυλώνες για να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Μπεν Μπάκγουελ, διευθύνων σύμβουλος του GWEC.

«Το συμβούλιο παρακολουθεί ιδιαίτερα το ρυθμό ανάπτυξης στην Μέση Ανατολή. Τον Ιανουάριο του 2019, η Σαουδική Αραβία ανέθεσε την κατασκευή του πρώτου εμπορικού αιολικού πάρκου στην περιοχή, ισχύος 400 μεγαβάτ. Η προσφορά του έργου στα 21,3 δολάρια ανά κιλοβατώρα, αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα της αιολικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, προκειμένου να επιτευχθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα, και για να ικανοποιηθεί, παράλληλα, η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Αποτελεί δε, καίριο συστατικό της λύσης για τη μείωση των εκπομπών τύπων, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την τόνωση των επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο, καταλήγει η έκθεση.