Σταματά την παραγωγή των αεροσκαφών Α380 η Airbus, καθώς οι υποτονικές πωλήσεις την αναγκάζουν να εγκαταλείψει το όνειρό της να κυριαρχήσει στους ουρανούς με τα αεροσκάφη super Jumbo.

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, που διαθέτει δύο ορόφους και συνολική χωρητικότητα 544 επιβάτες, σχεδιάστηκε ως η ευρωπαϊκή απάντηση στο θρυλικό 747 της Boeing, ωστόσο δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην αγορά, καθώς οι αερομεταφορείς επιλέγουν τη νέα γενιά μικρότερων και πιο ευέλικτων αεροσκαφών. Σύμφωνα με την Airbus, τα τελευταία Α380 θα παραδοθούν το 2021, εκ των οποίων τα 14 θα αγοράσει η Emirates και τα υπόλοιπα τρία η ιαπωνική ΑΝΑ.

Η ισχυρότερη ανατάραξη για την Airbus συνέβη όταν η Emirates, που αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη των Α380, αποφάσισε να μειώσει τις παραγγελίες των super Jumbo και να επιλέξει 40 αεροσκάφη τύπου A350-900neo και 30 τύπου A350-900.

«Ήταν μια επώδυνη απόφαση για εμάς. Έχουμε επενδύσει πολλή προσπάθεια, πολλούς πόρους και πολύ ιδρώτα … αλλά προφανώς πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Τόμ Έντερς.

Η κατασκευάστρια αεροσκαφών δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τα συνδικάτα εργαζομένων της, κατά τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, καθώς από την εν λόγω απόφαση ενδέχεται να επηρεαστούν περί τις 3.000-3.500 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Έντερς, η αεροναυπηγική εταιρεία θα επωμιστεί το ποσό των 463 εκατ. ευρώ για τον τερματισμό της παραγωγής του A380, αλλά αναμένεται να εξισορροπηθεί από περίπου 1 δισ. ευρώ εκκρεμών ευρωπαϊκών δανείων, στο πλαίσιο χρηματοδότησης της Airbus για την εμπορική της διαμάχη με την Boeing.