Αύξηση της τάξης του 7,24% κατέγραψε το 2018 ο κλάδος της αιολικής ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με τη Στατιστική Έκθεση Αιολικής Ενέργειας που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (TUREB).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην Τουρκία ανήλθε το περασμένο έτος σε 7,369 GW. Εξ αυτών τα 457 MW αντιστοιχούν σε νέα εγκατεστημένη ισχύ που προστέθηκε το 2018, ενώ την ίδια χρονιά οι επενδύσεις στον αιολικό τομέα ανήλθαν σε $650 εκατ.

Η Τουρκία κατόρθωσε να συνεχίσει να επενδύει σε έργα αιολικής ενέργειας και την παραγωγή εξοπλισμού παρά τις παγκόσμιες οικονομικές αστάθειες, δήλωσε ο πρόεδρος της TUREB, Μουσταφά Σερντάρ Ατασεβέν.

Ο Ατασεβέν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει επενδύσει $11 δισ. στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι «η επένδυση που έχει καταφέρει η Τουρκία μέχρι σήμερα θα βοηθήσει τη χώρα να μειώσει το σημερινό έλλειμμα».

Η Τουρκία, λόγω των περιορισμένων εγχώριων ενεργειακών πόρων της, εξαρτάται κυρίως από ακριβές εισαγωγές ενέργειας για την κάλυψη της κατανάλωσής της. Για αυτό το λόγο, η χώρα επενδύει επιθετικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα στοιχεία της TUREB έδειξαν ότι η εταιρεία Polat Energy κατέλαβε την πρώτη θέση σε λειτουργική εγκατεστημένη συνολική ισχύ 566 MW, η Demirer Energy ήταν στην δεύτερη θέση με 494 MW, και η Guris τρίτη με 436 MW.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η περιοχή του Αιγαίου έχει το μεγαλύτερο αριθμό λειτουργικών σταθμών παραγωγής αιολικής ενέργειας, με μερίδιο 38,43% επί της συνολικής δυναμικότητας, ενώ η περιοχή του Μαρμαρά ακολουθεί με 33,23%. Η μεσογειακή περιοχή της νότιας Τουρκίας κατατάχθηκε τρίτη με μερίδιο 13,52% και η περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας είχε μερίδιο 9,86%.