Oι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Energy Outlook 2019 της βρετανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ΒΡ.

Η ετήσια έκθεση της BP βασίζεται σε δύο σενάρια· το σενάριο της «εξελισσόμενης μετάβασης», υποθέτει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα εξελιχθούν με την ίδια ταχύτητα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη, ενώ το σενάριο της «ταχείας μετάβασης», υποθέτει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα εξελιχθούν με ρυθμό απείρως ταχύτερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής εταιρείας υδρογονανθράκων, η ανανεώσιμη ενέργεια αντιπροσώπευε το 8,5% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2017, με το ποσοστό αυτό να εκτιμάται πως μπορεί να αυξηθεί στο 29%, έως το 2040. Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με το 21,7% της συνολικής τελικής ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, με προοπτική το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 53,4%, το 2040.

Η BP προβλέπει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα διεισδύσει στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας στα παγκόσμια χρονικά και σημειώνει ότι χρειάστηκαν 45 χρόνια για να αυξηθεί το μερίδιο του πετρελαίου, από 1% σε 10% της παγκόσμιας ενέργειας, όταν οι ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά το ίδιο ποσοστό σε διάστημα μεταξύ 15- 25 ετών, ανάλογα με το ποιο σενάριο θα επικρατήσει.

Η έκθεση για τις προοπτικές του ενεργειακού τομέας της βρετανικής εταιρείας επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 45% έως το 2040, αλλά το επίπεδο εκπομπών άνθρακα θα παραμείνει υψηλό. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, απαιτείται να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων πιο δραστικά, κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.