Τήνου, κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί, ενώ την επόμενη μέρα συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές φορέων και συλλογικοτήτων ενάντια στη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Άγραφα.
Είναι γεγονός πως η μετάβαση από τα συμβατικά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προκαλεί ενδιαφέρον, καθώς θα επιφέρει μια σειρά από αλλαγές σε οικονομικό επίπεδο. Όμως την ίδια ώρα, προκαλεί τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών αρκετών περιοχών της Ελλάδας με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό φορείς απ’ όλη την Ελλάδα που εναντιώνονται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων παραχώρησαν πριν λίγες ημέρες συνέντευξη τύπου, με τους ομιλητές να κάνουν λόγο για αλλοίωση του τοπίου, από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και να επισημαίνουν πως θα σημειωθούν αλλαγές και στο μικροκλίμα. Από την άλλη πλευρά καταγγέλλουν πως οι περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν εγκριθεί είναι ελλιπείς.
Ανάλογες μεμονωμένες αντιδράσεις πολιτών έχουν πάντως καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Γερμανία και στη Γαλλία, τέθηκε ο στόχος να μειωθεί η πυρηνική ενέργεια. Όπως έγραφε σε παλιότερο άρθρο της η γαλλική Le Figaro η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 75% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Η αντίδραση στην αιολική ενέργεια στη Γαλλία προήλθε κυρίως από ακτιβιστές και κατοίκους - που φοβόντουσαν ότι οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν το τοπίο, θα μειώσουν την αξία του σπιτιού τους ή θα έχουν αρνητικές παρενέργειες στην υγεία τους. Παράλληλα, αρκετοί πολιτικοί ανέφεραν πως η αποδοχή των αιολικών πάρκων σε κοινωνικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Η αντιμετώπιση νομικών αντιρρήσεων είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων, κατέληγε το άρθρο. Αντιστοίχως στη Γερμανία κινήσεις πολιτών εναντιώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην εξάπλωση της αιολικής ενέργειας, καταγγέλλοντας την αποψίλωση ολόκληρων δασών.
Επομένως, κρίνεται αναγκαία από την πλευρά της πολιτείας η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να αμβλυνθεί ο σκεπτικισμός γύρω από τις ΑΠΕ. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν δύο σημαντικοί παράγοντες: η μείωση του λιγνίτη αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα, καθώς θα συμβάλει στη μείωση των ρύπων, ενώ η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων θα έχει ως αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να είναι ασύμφορη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες η εκμετάλλευση του αέρα αλλά και του ήλιου για την παραγωγή ενέργειας θα συντελέσουν αφενός σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των τιμών του ρεύματος, αφετέρου στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.
Την ίδια ώρα διευρύνεται ο σκεπτικισμός και κατά των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη δυτική Ελλάδα. Τους φόβους των κατοίκων ήρθε να εντείνει και η έρευνα που δημοσίευσε προ ημερών η WWF για το ενδεχόμενο ενός πετρελαϊκού ατυχήματος και τις συνέπειες που αυτό θα έχει στην οικονομία. Πάντως, η έρευνα της οργάνωσης συμπέρανε πως η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας θα ήταν μια ασφαλής επιλογή.