Η Saudi Aramco Επεκτείνει τη Διύλιση Πετρελαίου στην Κίνα: Σινο-Σαουδαραβική Κοινοπραξία 10 δισ. Δολαρίων

Η Saudi Aramco Επεκτείνει τη Διύλιση Πετρελαίου στην Κίνα: Σινο-Σαουδαραβική Κοινοπραξία 10 δισ. Δολαρίων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 27 Φεβρουαρίου 2019 - 19:39

Σε κοινοπραξία με τον κινεζικό όμιλο NORINCO και την Panjin Sincen προχώρησε η Saudi Aramco, με στόχο να δημιουργήσει ένα πλήρως καθετοποιημένο συγκρότημα διύλισης και παραγωγής πετροχημικών προϊόντων στην πόλη Παντζίν, που βρίσκεται στην επαρχία Λιάονινγκ της Κίνας. 

Η συνολική αξία του έργου υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια, γεγονός που το καθιστά στο μεγαλύτερο κοινοπρακτικό εταιρικό σχήμα στην Κίναζικου, με τη συμμετοχή ξένης εταιρείας, όπως ανέφερε ο κρατικός  ενεργειακός όμιλος σε δελτίο τύπου που εξέδωσε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι εταίροι θα σχηματίσουν την Huajin Aramco Petrochemical Co. Ltd. ως μέρος ενός έργου που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα διυλιστήριο επεξεργασίας 300.000 βαρελιών ημερησίως.

Η Saudi Aramco θα προμηθεύσει μέχρι και το 70% της πρώτης ύλης σε αργό πετρέλαιο για το νέο συγκρότημα,  που προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2024. Ο σαουδαραβικός όμιλος θα κατέχει μερίδιο 35% στη νεοσυσταθείσα κοινοπραξία, με τις εταιρείες NORINCO και Panjin να κατέχουν το 36% και το 29% των μετοχών αντιστοίχως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco. Aμίν Νάσερ, δήλωσε ότι η συμφωνία αποδεικνύει τη στρατηγική βούληση του ομίλου να κινηθεί πέρα ​​από μια σχέση αγοραστή-πωλητή, σε μια χώρα, όπως η Κίνα, όπου μπορεί να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξή της.

"Η συμμετοχή μας στο ολοκληρωμένο έργο επεξεργασίας προϊόντων διύλισης και παραγωγής πετροχημικών, στο Παντζίν, θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας στον τομέα των συνεργασιών, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την αναζωογόνηση των βασικών τομέων ανάπτυξης και των βιομηχανιών στη Λιαονίνγκ, καθώς και στην ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα και αγαθά στην βορειοανατολική περιοχή της Κίνας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας επιχείρησης λιανικής πώλησης καυσίμων, που  θα εντείνει περαιτέρω την παραγωγή πρόσθετης αξίας. Έως τα τέλη του 2019, αναμένεται να δημιουργηθεί μια τριμερής κοινοπραξία ανάμεσα στην Saudi Aramco, την North Huajin και την Liaoning Transportation Construction Investment Co., Ltd., με σκοπό την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου πρατηρίων καυσίμων σε στοχευμένες αγορές.