ημερησίως, ή κατά μέσο όρο σε 30,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με δευτερεύουσες πηγές. Ο εφοδιασμός από τις χώρες εκτός ΟPEC, συμπεριλαμβανομένων των υγρών φυσικού αερίου (NGL) παραγωγής του καρτέλ , αυξήθηκε κατά 0,06 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μηνιαία βάση , στα 68,60 εκατ. βαρέλια κατά μέσον όρο.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟPEC, το μερίδιο του αργού πετρελαίου του στη συνολική παγκόσμια παραγωγή, μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίας μονάδας, στο 30,8%, τον Φεβρουάριο του έτους που διανύουμε, έναντι του αμέσως προηγουμένου μήνα. Επιπλέον, η έκθεση επιβεβαίωσε ότι το 2019, η ζήτηση για το ακατέργαστο πετρέλαιο παραγωγής OPEC προβλέπεται να ανέλθει σε 30,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή, περίπου 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερη από το εκτιμώμενο επίπεδο για το 2018.
«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί, φέτος, κατά 1,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 1,43 εκατ. βαρέλια την ημέρα πέρυσι. Οι ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν την κούρσα της ανάπτυξης των χωρών- μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ μεταξύ των χωρών εκτός του Οργανισμού, η επιβράδυνση που αναμένεται για την Κίνα είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη της αύξησης της ζήτησης στην Μέση Ανατολή», υπογραμμίζεται στην έκθεση του OPEC.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί με μέτριο ρυθμό κατά το τρέχον έτος, 2019, εν τούτοις εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από τη ραγδαία αύξηση που αναμένεται για τις χώρες εκτός του OPEC σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον εφοδιασμό της αγοράς, το τρέχον έτος.
«Αυτό υπογραμμίζει τη ανάγκη για την ανάληψη κοινής ευθύνης όλων των παραγωγών χωρών ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποτροπής των ανισορροπιών που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και για να διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας της πετρελαϊκής αγοράς, κατά το 2019», ανέφερε ο ΟPEC.