Με ταχύτητα 35 χλμ. τη μέρα οι δύο πετρελαιοκηλίδες από το ναυάγιο του Grande America μετακινούνται απειλητικά προς τις γαλλικές ακτές. Η μία εκτείνεται σε 9 χλμ και η άλλη σε 13 χλμ. Το ναυάγιο βρίσκεται σε απόσταση 300 χλμ από το περίφημο θέρετρο της ατλαντικής ακτής La Rochelle.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ρύπανση θα μπορούσε να φτάσει στις ακτές προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η αγωνία είναι μεγάλη για τους ψαράδες αλλά και για τους κατοίκους των μικρών νησιών Ré και Oleron με τις φημισμένες οστρακοκαλλιέργειες.

Τα συνεργεία αντιμετώπισης της ρύπανσης δραστηριοποιήθηκαν άμεσα με πλωτά φράγματα για περιορισμό της εξάπλωσης, ενώ έχουν καταφθάσει στην περιοχή τέσσερα ειδικά σκάφη για την άντληση και αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων. Αγωνία, αγανάκτηση και θυμός είναι τα κυρίαρχα αισθήματα των κατοίκων αυτής της πλευράς του ατλαντικού, αφού το Grande America είναι το όγδοο ναυάγιο από το 1967, με σοβαρές συνέπειες για τις γαλλικές ακτές.

 

Σοβαρές συνέπειες για τις γαλλικές ακτές

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το σκάνδαλο του Amoco Cadiz το 1978, με τη διαρροή 223.000 τόνων πετρελαίου στις ακτές της Βρετάνης ή ακόμα το Erika το 1999 που μόλυνε τις γαλλικές ακτές με 20.000 τόνους.Το Grande America ίσως να έχει μικρότερη ποσότητα πετρελαίου μεταφέρει όμως 365 κοντέινερ, εκ των οποίων 45 έχουν καταγραφεί ότι μεταφέρουν επικίνδυνες ουσίες.

Με ανακοίνωσή της η γνωστή οικολογική οργάνωση Robin des bois είναι από τις πρώτες που αντέδρασε ζητώντας από τις ναυτιλιακές αρχές Ατλαντικού να απαιτήσουν από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi την λεπτομερή λίστα των εμπορευμάτων και των επικίνδυνων ουσιών, που φέρεται ότι μετέφερε το σκάφος: «Οι ακριβείς πληροφορίες είναι απαραίτητες για να κρίνουμε την επικινδυνότητα των αποβλήτων που θα διαφύγουν σταδιακά από το ναυάγιο», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Με δεδομένο ότι το Grande America είχε φορτώσει στο γερμανικό λιμάνι Hamburg με προορισμό το Μαρόκο, η επίσης οικολογική οργάνωση Mor Glaz (για την προστασία των ναυτικών) από τη Βρετάνη, καλεί τον Γάλλο υπουργό για την οικολογική μετάβαση Φρανσουά ντε Ρουζί να ενημερωθεί και αυτός για το φορτίο του σκάφους και εάν χρειασθεί να απευθυνθεί στη Γερμανίδα υπ. Περιβάλλοντος θέτοντας το ερώτημα: «εάν η Γερμανία, εξαγάγει απόβλητα προς τις φτωχές λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες».

 

(Deutsche Welle)