H Citigroup σκοπεύει να πουλήσει ποσότητες χρυσού που διακρατούσε ως εγγύηση από την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας προκειμένου να λάβει δάνειο ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, καθώς έληξε η προθεσμία για την επαναγορά τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Το πρακτορείο κάνει λόγο για εμπόδιο στις προσπάθειες του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να διατηρήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας.

Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει χρησιμοποιήσει, από το 2014, swaps χρυσού από τα διεθνή αποθέματά της, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστό, μετά την ραγδαία υποχώρηση των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας, που δυσκόλεψαν τη χρηματοδότηση της οικονομίας της Βενεζουέλας σε σκληρό νόμισμα. Τα τελευταία δυο χρόνια, όμως, η κυβέρνηση ανακτά με μεγάλη δυσκολία τις εγγυήσεις που είχε παράσχει.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του 2015, με την Citibank του ομίλου Citigroup, η Βενεζουέλα έπρεπε να αποπληρώσει στις 11 Μαρτίου το 1,1 δισ. δολάρια του δανείου, όπως επικαλούνται τέσσερις αξιόπιστες πηγές που αναφέρει το Reuters, ενώ το υπόλοιπο του δανείου θα πρέπει να αποπληρωθεί το επόμενο έτος.

Η Citibank σκοπεύει να πουλήσει τον χρυσό που κρατά ως εγγύηση –η αξία του ανέρχεται σε περίπου 1,358 δισ. δολάρια- για να ανακτήσει την πρώτη δόση του δανείου και θα καταθέσει το υπόλοιπο, των σχεδόν 258 εκατ. δολαρίων, σε τραπεζικό λογαριασμό στην Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις ίδιες ανώνυμες πηγές.

Η Citigroup, επισημαίνει το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα για παροχή πρόσθετων πληροφοριών επί του θέματος.