Η Προσέγγιση Πεκίνου Ρώμης Πυροδοτεί Ανησυχία και Αντιδράσεις σε Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον

Η Προσέγγιση Πεκίνου Ρώμης Πυροδοτεί Ανησυχία και Αντιδράσεις σε Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον
energia.gr
Παρ, 22 Μαρτίου 2019 - 20:09

Ως «Παγκόσμιας στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση», χαρακτηρίζει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, την προσέγγιση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ρώμη, με άξονα τη συμμετοχή της Ιταλίας στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του κ. Σι στην Ρώμη, η Corriere della Sera δημοσίευσε άρθρο του, στο οποίο ο ηγέτης της ασιατικής χώρας αναφέρεται σε μια «νέα εποχή», που προβάλει στις σχέσεις ανάμεσα στη δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου και την Ιταλία. 

Ο Κινέζος ηγέτης επισκέπτεται την Αιώνια Πόλη για να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ιταλία να συμμετάσχει στο φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος (One Belt, One Road), ήτοι, για τη δημιουργία του νέο Δρόμου του Μεταξιού. «Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μαζί με τους ομολόγους μας της Ιταλίας τον νέο Δρόμο του Μεταξιού», γράφει ο κ. Σι και παράλληλα προτείνει στη Ρώμη στενότερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, και συγκεκριμένα των τηλεπικοινωνιών, της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των ιταλικών λιμένων, της κατανάλωσης, της αεροναυπηγικής, της αεροδιαστημικής και των φαρμακοβιομηχανιών.

Οπως τονίζει στο άρθρο του, η Κίνα είναι έτοιμη να συσφίγξει τις σχέσεις της «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, τα κόμματα αλλά και τις τοπικές αρχές των δύο χωρών». Παράλληλα, όμως, ο Κινέζος ηγέτης προτείνει στη Ρώμη να συντονίσουν οι δύο χώρες περαιτέρω τις κινήσεις τους και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Εθνη, το G20 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Στόχος μιας τέτοιας συμμαχίας θα είναι να προωθήσουν κοινές θέσεις σε ένα εύρος θεμάτων, από την παγκόσμια διακυβέρνηση έως την κλιματική αλλαγή. 

Η Ιταλία καθίσταται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. και του G7 που αποφασίζει να συμμετάσχει στο νέο Δρόμο του Μεταξιού. Με την απόφασή της αυτή η Ρώμη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες, με τις οποίες έχει συγκρουστεί για τον προϋπολογισμό του 2019, όσο και στην Ουάσιγκτον. Ιδιαιτέρως από αμερικανικής πλευράς έχουν εκφραστεί εντονότατες ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή της Ιταλίας στον Δρόμο του Μεταξιού, καθώς δίνει στο Πεκίνο πρόσβαση σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. έχει, επίσης, εκφράσει ανησυχία και προβληματισμό για την εξέλιξη. Η πρωτοβουλία της Ρώμης να συνάψει διμερή συμφωνία με την Κίνα αποκλίνει από την πολιτική της Ε.Ε. που είναι η συλλογική διαπραγμάτευση με τρίτες χώρες.