Β. Ντάντσιλα: Ελλάδα και Ρουμανία Εχουν Κοινούς Σκοπούς στην Ενέργεια και την Ενεργειακή Ασφάλεια

Β. Ντάντσιλα: Ελλάδα και Ρουμανία Εχουν Κοινούς Σκοπούς στην Ενέργεια και την Ενεργειακή Ασφάλεια
energia.gr
Παρ, 29 Μαρτίου 2019 - 13:28

Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς σε ότι αφορά την ενέργεια και στα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, μετά τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Βουκουρέστι. «Η ενέργεια έχει προτεραιότητα στην ατζέντα στης Ρουμανίας, υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε η κ. Ντάντσιλα. 

«Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη και η συνεργασία μας που παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», υπογράμμισε, με τη σειρά του, ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζωή στη Ρουμανία, καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως είπε, έχει έως σήμερα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τομείς κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας. Αναφέρθηκε και στον μεγάλο τουρισμό προς την Ελλάδα, καθώς περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας συνεργασία με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη και η βιώσιμη ενέργεια. Μιλήσαμε για τη συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική όπου έχουμε μεγάλες προοπτικές για συνέργειες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ρουμάνα πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα οι Ρουμάνοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρουμανία.