Σχεδόν 48 ώρες απομένουν για την τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένει μεθαύριο Τετάρτη τις δεσμευτικές προσφορές από τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα.

Πρόκειται για μία σύνθετη συναλλαγή με δύο πωλητές, το ελληνικό δημόσιο και την Paneuropean Oil & Industrial Holdings. Το δημόσιο πουλά το 20% από το 35,48% που κατέχει σήμερα και η εταιρία του ομίλου Λάτση το 30,1% από το 45,47%.

Τα σενάρια, λένε οι πληροφορίες, είναι ανοικτά ως προς τη συμμετοχή ή μη στο διαγωνισμό των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων (Glencore – Carlyle και Vitol – Sonatrach). Όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους διαγωνισμούς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει παρά μόνο τις ώρες που πλησιάζει η καταληκτική ώρα της υποβολής των προσφορών αν θα συμμετάσχουν στην τελική διαδικασία οι υποψήφιοι επενδυτές.

Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα διεξήχθησαν σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους διεκδικητές για τα συμβατικά κείμενα που θα συνοδεύσουν την πώληση του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου με γεωστρατηγική σημασία. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως επιτεύχθηκε μία «ισορροπημένη» συμφωνία που διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου αποσκοπώντας στην προσέλκυση μακροπρόθεσμου στρατηγικού επενδυτή. Ταυτόχρονα οι διαπραγματεύσεις για τα SPA και SHA διαμορφώνουν και τα δεδομένα μίας ελκυστικής επένδυσης.

Τα ΕΛ.ΠΕ από την άλλη πλευρά έχουν να επιδείξουν μία παγιωμένη κερδοφορία της τελευταίας τετραετίας στα μέσα επίπεδα των 760 εκατ. ευρώ (EBITDA), έναντι 350 εκατ. ευρώ της περιόδου 2011-2013, τα απανωτά ρεκόρ παραγωγικών επιδόσεων, τη σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού στο 1,5 δισ. ευρώ από το ύψος των περίπου 2,5 με 2,8 δισ. ευρώ που κινούταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται τα επόμενα χρόνια μέσα από τις συμμετοχές του ομίλου σε παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Κατόπιν τούτων, το άλλο μεγάλο στοίχημα στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είναι και το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρουν οι επενδυτές.

 

Τα προφίλ των «μνηστήρων»

Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης των Ελληνικών Πετρελαίων είναι οι Glencore και Vitol. Δύο πολυεθνικοί κολοσσοί με κύριο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του το trading εμπορευμάτων. Λίγο πριν το τέλος του 2018 σύνηψαν κοινοπραξίες η πρώτη με την Carlyle και η δεύτερη με τη Sonatrach.

Η Glencore με έδρα την Ελβετία είναι ένας όμιλος με πολυσχιδή δραστηριότητα που παράγει και εμπορεύεται ενεργειακά, αγροτικά, βιομηχανικά προϊόντα και ορυκτές πρώτες ύλες. Διαθέτει παγκοσμίως 150 ορυχεία και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες, απασχολεί 158.000 εργαζομένους και για το 2018 ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 15,8 δισ. δολ.

Ο εταίρος της είναι η “CIEP Participations S.a r.l. SICAR» και ανήκει στην Carlyle, η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq και αποτελεί επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, με πάνω από 212 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μέσα από 339 επενδυτικά οχήματα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Ουάσιγκτον. Η “CIEP Participations S.a r.l. SICAR” εποπτεύεται από την Commission de Surveillance du Secteur Financier (χρηματοοικονομική εποπτική αρχή) του Λουξεμβούργου. Η CIEP αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτός της Βόρειας Αμερικής, κυρίως στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Ξεκίνησε το 2013 με κεφάλαια 2,5 δισ. δολάρια.

Η Vitol είναι ο επικεφαλής του δεύτερου κοινοπρακτικού σχήματος. Πρόκειται για ολλανδικών συμφερόντων ενεργειακή εταιρεία με κύρια δραστηριότητα την εμπορία αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων. Τα έσοδα της το 2018 ανήλθαν στα 231 δισ. δολάρια. Εμπορεύεται πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μεταφέρονται με δεξαμενόπλοια 357 εκατ. τόνοι αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών ετησίως, έχει συμμετοχές σε έξι ομίλους διύλισης και 40 γραφεία σε όλον τον κόσμο.

Ο εταίρος της Vitol είναι η Sonatrach, η κρατική εταιρεία εξόρυξης, μεταφοράς και εμπορίας υδρογονανθράκων με μοναδικό μέτοχο (κατά ποσοστό 100%) τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων της χώρας. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου: Upstram (E&P), Midstream (Μεταφορές) και Downstream (Μάρκετινγκ, Διύλιση και Petchems).

 

(euro2day.gr)