Ο Ήλιος της Μέκκας Θα Παράγει Ενέργεια για το Βασίλειο των Σαούντ- Το Ριάντ Διαφοροποιεί το Ενεργειακό Μείγμα του

Ο Ήλιος της Μέκκας Θα Παράγει Ενέργεια για το Βασίλειο των Σαούντ- Το Ριάντ Διαφοροποιεί το Ενεργειακό Μείγμα του
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 1 Απριλίου 2019 - 17:42

Εντυπωσιακή στροφή στην ενέργεια από τον ήλιο κάνει η Σαουδική Αραβία η οποία ανακοίνωσε πως προτίθεται να αναπτύξει ένα τεράστιο ηλιακό πάρκο ισχύος 2,6 γιγαβάτ στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέκκας, όπου βρίσκονται οι δύο πιο ιερές τοποθεσίες στο Ισλάμ, δηλαδή, το Τέμενος Αλ-Χαράμ στην πόλη της Μέκκας και το Τέμενος του Προφήτη, στην Μεδίνα.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ Αλ Φαϊζάλ, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη της περιοχής, ως εκ της θέσης του ως πρίγκιπας της περιοχής της Μέκκας και σύμβουλος του Θεματοφύλακα των Δύο Ιερών Τεμενών, καθώς και ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων, Χαλίντ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Φαλέχ, υπέγραψαν το Σάββατο 30 Μαρτίου, μνημόνιο συνεργασίας στο περιθώριο της δεύτερης συνόδου του Οικονομικού Φόρουμ της Μέκκας, που πραγματοποιήθηκε από 23 έως 26 του περασμένου μήνα.

Το σχεδιαζόμενο έργο που θα λάβει την ονομασία «Ηλιακό Πάρκο Αλ Φαϊζαλάχ», θα αποτελέσει προϊόν κοινοπραξίας μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και της Αρχής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Μέκκας.

Τα πρώτα 600 μεγαβάτ θα προκηρυχθούν μέσω διαγωνισμού που θα προκηρύξει το Γραφείο Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (REPDO) στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα 2 γιγαβάτ θα αναπτυχθούν από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων και από επιλεγμένους εταίρους.

Η REPDO αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο στόχο για παραγωγή ενέργειας από ηλιακές εγκαταστάσεις, σε 20 γιγαβάτ έως το 2023 και σε 40 γιγαβάτ έως το 2030, υπογραμμίζοντας τη βούληηση του αραβικού βασιλείου να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα του. Όπως εξήγησε το υπουργείο Ενέργειας στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το προσφάτως υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας «συνάδει με το όραμα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για το 2030, όπως και με τις προσπάθειες του Υπουργείου Ενέργειας να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα, προκειμένου να περιλαμβάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέρα από τη βελτιστοποίηση της χρήσης υδρογονανθράκων και ορυκτών πόρων, για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».

Η Σαουδική Αραβία έχει θέσει, επίσης, ως συνολικό στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα 27,3 γιγαβάτ έως το 2023 και τα 58,7 γιγαβάτ έως το 2030, κάτι ενισχύει η ανακοίνωση για την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου μεγάλης κλίμακας στη χώρα, με ισχύ 400 μεγαβάτ, το οποίο μέλλει να κατασκευαστεί 900 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ριάντ.