H Saudi Aramco, κορυφαία πετρελαιοβιομηχανία στον πλανήτη βάσει παραγωγής ενέγραψε, πέρυσι, κέρδη ύψους 111,1 δισ. δολαρίων, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 224 δισ., όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αραβικό βασίλειο, ενόψει και της ιστορικής έκδοσης του εταιρικού ομολόγου της. 

Τα ετήσια κέρδη της Aramco είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από εκείνα της Apple, που είναι η εισηγμένη εταιρεία με την ισχυρότερη κερδοφορία παγκοσμίως. Παρά τα τεράστια κέρδη, όμως, το αξιόχρεο της Aramco επηρεάζεται από εκείνο της χώρας, της οποίας η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο έτος, με αποτέλεσμα η πιστοληπτική αξιολόγησή της να υποχωρήσει στην κατηγορία A+ και A1 από τις Fitch και Moody's, αντιστοίχως, αντί για τη βαθμίδα ΑΑΑ στην οποπια ανήκε προηγουμένως.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην έκδοση ομολόγου, με στόχο να αντλήσει 10 δισ. δολάρια, ενώ εξακολουθεί να σχεδιάζει να προχωρήσει στην εισαγωγή της μετοχή της στα διεθνή χρηματιστήρια, το 2021. Αρχικά, είχε προγραμματίσει την αρχική δημόσια εγγραφή της για το 2018, αλλά την ανέβαλε έως ότου υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά.

Η Saudi Aramco που παράγει περίπου το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, δεν προσπορίζεται υψηλούς όγκους μετρητών ανά βαρέλι, όπως συμβαίνει με τις διεθνείς ανταγωνίστριές της, λόγω της ιδιαιτέρως επαχθούς φορολογίας στην οποία υπόκειται.

«Με την πάροδο του χρόνου, ένα περιβάλλον με χαμηλές τιμές πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σταθερό δημοσιονομικό έλλειμμα για τη Σαουδική Αραβία που θα μπορούσε να οδηγήσει, με τη σειρά του, σε αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος της Aramco", δήλωσε ο Neil Beveridge, ενεργειακός αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co. στο Χονγκ Κονγκ . "Δεν μπορείτε να διαχωρίσετε την κυρίαρχη κυβέρνηση από την Aramco, δεδομένης της πολύ στενής σχέσης και της συμβολής της Aramco στη συνολική χρηματοδότηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε ο ίδιος.