Ραγδαία Αύξηση της Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας έως το 2024 - Η Παραγωγή θα Υπερβεί τα 81 Γιγαβάτ Ισχύος

Ραγδαία Αύξηση της Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας έως το 2024 - Η Παραγωγή θα Υπερβεί τα 81 Γιγαβάτ Ισχύος
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 4 Απριλίου 2019 - 15:48

Η παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει σε ισχύ τα 81 γιγαβάτ, σε παγκόσμια κλίμακα, έως το 2024, επιτυγχάνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανόδου της τάξης του 25% για την εν λόγω χρονική περίοδο. Όπως καταδεικνύει έρευνα αγοράς που διενήργησε η εταιρεία συμβούλων Engine, οι βασικοί κινητήριοι παράγοντες ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι τα εγγενή πλεονεκτήματά της έναντι των χερσαίων έργων. 

Η προσθήκη παραγωγικής ικανότητας πραγματοποιείται με ταχύτερο ρυθμό στον υπεράκτιο τομέα, εν μέρει λόγω των ευνοϊκότερων μηχανισμών και κανονιστικών πλαισίων που ισχύουν.

Εξάλλου, οι κατά κανόνα ισχυρότεροι και διατηρήσιμοι άνεμοι που πνέουν στους ωκεανούς, σε σύγκριση με την ξηρά, οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με την έρευνα, τα υπεράκτια έργα επιλύουν, επίσης, το πρόβλημα των περιορισμένων εκτάσεων που προσφέρονται για την εγκατάσταση χερσαίων έργων, σε πολλές χώρες.

Επίσης, η ολοένα πιο αυξανόμενη χρηματοδότηση έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αναμένεται να τονώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιταχύνει τις προσθήκες νέας δυναμικότητας, ευνοώντας συνολικά την αγορά αιολικής ενέργειας.

Από την άλλη, οι περιοριστικοί παράγοντες του υπεράκτιου αιολικού τομέα συνίστανται στο υψηλό κόστος κεφαλαίου, αλλά και στην περιστασιακή συμφορήση που αφορά στην αλυσίδα εφοδιασμού, κάτι που δυσχεραίνει την ευρύτερη επέκταση των έργων, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας.

Μεταξύ των κυριότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι οι κινεζικές China Wind Ming Yang και Sinovel Wind, η ευρωπαϊκή Nordex, που δραστηριοποιείται, εσχάτως και στην Ελλάδα, η Suzlon της Ινδίας, οι δανέζικες Dong Energy και Vestas, καθώς και οι θυγατρικές ορισμένων πολυεθνικών κολοσσών όπως είναι η GE Wind Energy και η κοινοπραξία Siemens Gamesa.