Η κρατική κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας, CECEP, σε συνεργασία με τη Γαλλική εταιρεία Ciel & Terre, ολοκλήρωσε ένα πλωτό ηλιακό πάρκο, συνολικού κόστους 70 εκατ. δολαρίων, που θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, σε μια περιοχή της επαρχίας Ανχούι όπου στο παρελθόν εξορυσσόταν άνθρακας.

Το έργο, που απλώνεται σε 13 ξεχωριστά νησάκια και σε έκταση 140 εκταρίων, ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2018. Η σύνδεση στο δίκτυο, οι δοκιμές και η έναρξη της επίσημης λειτουργίας του έγιναν τον περασμένο μήνα.

Μια νέα γραμμή τάσης ισχύος 110 βολτ και μήκους 18 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε, επίσης, για να συνβδέσδει τη μονάδα με το δίκτυο. Το έργο αναμένεται να παράγει 77.693 μεγαβατώρες κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του, όγκος ηλεκτρισμού ικανός για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 21.000 νοικοκυριών.

Ενώ η πλήρης εγκατάσταση στο Ανχούι είναι, σήμερα, η μεγαλύτερη πλωτή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, η εταιρεία Three Gorges New Energy, που εδρεύει, επίσης, στην Κίνα, έχει ήδη συνδέσει μερικώς στο δίκτυο, ένα πλωτό φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 150 μεγαβάτ, το οποίο πιθανότατα θα γίνει η μεγαλύτερη μονάδα παγκοσμίως, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Το έργο χρησιμοποιεί μονάδες μονοκρυστάλλων, παραγωγής της κινέζικης κατασκευαστικής εταιρείας LONGi Solar, ενώ υπήρξε φροντίδα ώστε το έργο να μην διαταράσσει τη γειτονική γεωργική δραστηριότητα. Στύλοι σκυροδέματος υποστηρίζουν την ηλεκτρική εγκατάσταση, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 1.500 ελικοειδείς άγκυρες που βυθίστηκαν σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 8-15 μέτρων.

Η Ciel & Terre, που εξειδικεύεται στην τεχνολογία πλωτών ηλιακών πάρκων, κατασκεύασε τον εξοπλισμό στην Κίνα, ώστε να δημιουργηθούν τοπικές θέσεις εργασίας, ενώ έχει, επίσης, κατασκευάσει ένα ακόμη έργο, ισχύος 9,8 μεγαβάτ, στην Καμπότζη.