Εάν η Σαουδική Αραβία πραγματοποιήσει την απειλή της, θα υποσκάψει τον ρόλο του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, θα μειώσει το εκτόπισμα των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και θα τις αποδυναμώσει στο να επιβάλλουν κυρώσεις σε τρίτους. Η απειλή, πάντως, έχει συζητηθεί εντός της σαουδαραβικής κυβερνήσεως, αλλά και εντός του ΟΠΕΚ, καθώς και με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους σε θέματα ενέργειας.
Πάντως, είναι μικρές οι πιθανότητες να ψηφιστεί τέτοιος νόμος (το νομοσχέδιο γνωστό ως NOPEC), ενώ και οι Σαουδάραβες δεν φέρεται να θέλουν να αντιδράσουν. Ωστόσο, το ότι το συζητούν σημαίνει πως το Ριάντ έχει πολύ σοβαρά ενοχληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν πως με το δολάριο στα χέρια τους μπορούν να κηρύξουν “πυρηνικό πόλεμο”», είπε μία από τις πηγές. Και μια άλλη προσέθεσε: «Λένε, λοιπόν, “αφήστε τους Αμερικανούς να περάσουν το ΝΟΡΕC και θα είναι η αμερικανική οικονομία που θα γονατίσει”».
Η πρόταση νόμου εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2000 και στόχο έχει να καταργήσει την πρόβλεψη περί κρατικής ασυλίας στην αμερικανική νομοθεσία περί ανταγωνισμού – σε μια τέτοια προοπτική θα μπορεί η Ουάσιγκτον να κινηθεί εναντίον των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, κατηγορώντας τα ότι μειώνουν την παραγωγή με στόχο τη στήριξη των τιμών. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ποτέ δεν προωθήθηκε το νομοσχέδιο ώστε να γίνει νόμος, ανεξαρτήτως των προσπαθειών που καταβλήθηκαν. Και ήταν αρκετές. Πάντως, αφ’ ης στιγμής ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Σε βιβλίο, που εκδόθηκε το 2011 και προτού εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του NOPEC. Eντούτοις από τότε που εξελέγη, δεν έχει αναφερθεί υπέρ του προαναφερθέντος νομοσχεδίου. Κάθε άλλο μάλιστα. Εχει επισημάνει τη σημασία των αμερικανοσαουδαραβικών σχέσεων, εννοώντας τις πωλήσεις αμερικανικού εξοπλισμού στο βασίλειο. Μάλιστα, αυτό το έκανε ακόμα και μετά την τραγική δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Βέβαια, μια πρωτοβουλία αποδυνάμωσης του δολαρίου θα έβρισκε απήχηση στις μεγάλες εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς, όπως η Ρωσία, καθώς και στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες, όπως η Ε.Ε. και η Κίνα, που ζητούν να αποσυνδεθεί το διεθνές εμπόριο από το δολάριο και να εξασθενήσει η επιρροή των ΗΠΑ επί της παγκόσμιας οικονομίας.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")