Ακούγιου: Τα Επόμενα Βήματα στην Κατασκευή του Πρώτου Πυρηνικού Εργοστασίου της Τουρκίας Μετά την Συμπλήρωση Ενός Χρόνου Εργασιών

Ακούγιου: Τα Επόμενα Βήματα στην Κατασκευή του Πρώτου Πυρηνικού Εργοστασίου της Τουρκίας Μετά την Συμπλήρωση Ενός Χρόνου Εργασιών
energia.gr
Δευ, 8 Απριλίου 2019 - 09:04

Η συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη κατασκευής του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου της Τουρκίας αποτελεί ορόσημο ενδεικτικό της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, των χωρών που συνεργάζονται στο πρότζεκτ κατασκευής του εργοστασίου, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η ανάδοχος εταιρεία του έργου, Akkuyu Nuclear

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η θεμελίωση του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και τις εθνικές προδιαγραφές της Τουρκίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής της δεύτερης μονάδας, η οποία έλαβε άδεια περιορισμένων εργασιών στις 20 Νοεμβρίου. Το επόμενο αυτό στάδιο θα περιλαμβάνει την απόκτηση της κύριας άδειας κατασκευής ώστε να τεθούν τα θεμέλια για τη δεύτερη μονάδα.

Επιπλέον, η εταιρεία εκμετάλλευσης αναμένει την έκδοση άδειας λειτουργίας από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας για να αρχίσει η κατασκευή του τερματικού σταθμού Eastern Cargo που θα παρέχει εξοπλισμό στο εργοστάσιο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τον τρίτο αντιδραστήρα με την υποβολή των απαιτούμενων εγγράφων για την άδεια κατασκευής της μονάδας στην Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας.

Από την πλευρά της, η Anastasia Zoteeva, διευθύνουσα σύμβουλος της Akkuyu Nuclear, θυγατρικής της ρωσικής κρατικής επιχείρησης ατομικής ενέργειας Rosatom, χαιρέτισε τις δραστηριότητες του εργοστασίου κατά το πρώτο έτος κατασκευής ως επιτυχία σημειώνοντας ότι το 70% του συνολικού χώρου του εργοστασίου είναι έτοιμο ενώ τόνισε ότι και τα υπόλοιπα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Παρ 'όλα αυτά, προειδοποίησε ότι απομένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.

"Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 περιλαμβάνουν τη θεμελίωση της τεχνικής και πυρηνικής υποδομής των μονάδων 1 και 2, με βάση τις ισχύουσες άδειες και αυτές που έχουν χορηγηθεί. Βασιζόμαστε στους τουρκικούς εταίρους μας που συνεργάζονται μαζί μας στην περιοχή. Τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου χρόνου συνεργασίας δείχνουν ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί αποτελεσματικά. Σαν Rosatom, πιστεύουμε ότι η ικανότητα να μιλάμε κοινή γλώσσα έχει μεγάλη αξία και η δυναμική του πρότζεκτ του Ακούγιου αποτελεί επίσης απόδειξη αυτού », πρόσθεσε η κ. Zoteeva.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το Anadolu, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την πρόσληψη υψηλά ειδικευμένου προσωπικού στο εργοστάσιο, 35 Τούρκοι φοιτητές αποφοίτησαν από το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Πυρηνικό Πανεπιστήμιο (MEPhI) και στελέχωσαν το πρότζεκτ του Ακούγιου τον Μάιο του 2018. Τον Φεβρουάριο του 2019 η εταιρεία προσέφερε θέσεις εργασίας σε 53 νέους πτυχιούχους του MEPhI στο πρότζεκτ τον Μάιο του 2019.
Η εταιρεία στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στην τοποθεσία από 783 σήμερα, το 90% των οποίων είναι Τούρκοι, σε 1.500 μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης φάσης αιχμής της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου μεταξύ 2023 και 2024, το έργο προβλέπεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για περίπου 9.000 άτομα και, μόλις ξεκινήσει τη λειτουργία του, το εργοστάσιο θα απασχολεί περίπου 3.500 άτομα.

Η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία υπεγράφη το Μάιο του 2010 με αντικείμενο την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου η οποία θα αποτελείται από τέσσερεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τύπου VVER-1200 συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.800 MW.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής το Ακούγιου προβλέπεται να παράγει περίπου 35 δισεκ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, με αναμενόμενο χρόνο λειτουργίας τα 60 έτη.