Η Saudi Aramco Μπαίνει στο...Πάνθεον της Ιστορίας με τα 12 δισ. Δολάρια που Άντλησε στην Πρώτη Έξοδό της στις Αγορές Χρέους

Η Saudi Aramco Μπαίνει στο...Πάνθεον της Ιστορίας με τα 12 δισ. Δολάρια που Άντλησε στην Πρώτη Έξοδό της στις Αγορές Χρέους
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 10 Απριλίου 2019 - 19:48

Άλμα στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σκηνή πραγματοποίησε η Σαουδική Αραβία, με στόχο να χρηματοδοτήσει τις υπέρμετρες φιλοδοξίες του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός, Saudi Aramco, άντλησε 12 δισ. δολάρια από τις αγορές χρέους, σε μία από τις πλέον υπερκαλυμμένες εκδόσεις στα χρονικά. 

Οι προσφορές των επενδυτών έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων, γεγονός που προκάλεσε τεράστια έκπληξη, αφού, μόλις την Δευτέρα, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προσφορές 30 δισ. δολαρίων, με το ποσό αυτό να αυξάνεται κατακόρυφα, την Τρίτη, στα 60 δισ. δολάρια, αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στα 85 δισ. και τελικά να καταρρίπτει κάθε προσδοκία και ρεκόρ. 

Στην άνευ προηγουμένου επιτυχία συνέβαλε τα μέγιστα, η αποκάλυψη ότι τα ετήσια κέρδη της Aramco, για το το 2018, ανήλθαν σε 111,1 δισ. δολάρια! 

Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή ώστε να επιτρέψει στην εταιρεία να δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι πέτυχε η κυβέρνηση του αραβικού βασιλείου, σε έκδοση ομολόγου της, πέρυσι. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει, σπάνια, στις αγορές χρέους και αποκαλύπτει ότι οι επενδυτές διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του πετρελαϊκού κολοσσού, παρά στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, και με δεδομένο ότι η Saudi Aramco ελέγχεται από το Ριάντ. 

Τα ποσά που αντλήθηκαν θα καλύψουν ένα μέρος της μεγάλης εξαγοράς, στην οποία προέβη εσχάτως, η Aramco και θα τονώσουν τα ευρύτερα επενδυτικά σχέδιά της. Είναι δε, ο καλύτερος προάγγελος για την αρχική δημόσια εγγραφή που προγραμματίζεται, τελικά, για το 2021, ύστερα από μια σειρά επώδυνων αναβολών. 

Ανάδοχοι της εταιρικής έκδοσης ήταν οι JPMorgan και Morgan Stanley, με την υποστήριξη των Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc και NCB Capital Co.