Μεγάλος νικητής των εκλογών στο Ισραήλ είναι για ακόμη μία φορά ο 69χρονος Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με το κόμμα του, Λικούντ να εξασφαλίζει 37 έδρες στην Κνέσετ, μολονότι τα exit polls έδειχναν το κόμμα της αντιπολίτευσης, Γαλάζιο – Άσπρο, του Μπένι Γκαντς, να κατακτά την πρωτιά.

Αυτό σημαίνει ότι, το κόμμα του κ. Νετανιάχου απο κοινού με τα μικρότερα, ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα και το κόμμα των συντηρητικών ορθόδοξων εβραίων, θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία 67-68 εδρών, έναντι απαίτησης για κατ' ελάχιστο 61 έδρες από τις εν συνόλω, 120 του ιοσραηλινού κοινοβουλίου.

Παρά τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν σε βάρος του, για διαφθορά και διαπλοκή, ο κ. Νετανιάχου κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά, χάρη στην αποδοχή της εξωτερικής πολιτικής που εφήρμοσε, από τους πολίτες της χώρας, αλλά και της ιδιαίτερα θετικής εικόνας της εγχώριας οικονομίας.

Τα πλεονεκτήματα για την Κύπρο και την Ελλάδα

Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ αφορά άμεσα τα της Κύπρου, καθώς τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, με πολλές συμφωνίες να έχουν υπογραφεί, σε αρκετούς τομείς. Η κομβικής σημασίας σχέση Κύπρου -Ισραήλ αποτυπώνεται στις 6 Συνόδους Κορυφής που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις τριών ετών, γεγονός που απέφερε τη σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Χαράλαμπο Χρυσοστόμου, όσον άφορα στην ευρύτερη εξωτερική πολιτική που έχει σχέση και με την Κύπρο, ο κ. Νετανιάχου έχει πρωτοστατήσει στις Τριμερείς συνεργασίες για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς άλλα και σε άλλους τομείς που αναμένεται να συνεχιστούν εφόσον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραμένει στο αξίωμα.

Επιπρόσθετα, ο διεθνολόγος αναφέρει στην Offsite, πως ο Νετανιάχου ήταν, προεκλογικά, υπέρμαχος της δημιουργίας του αγωγού EastMed, κάτι που αν προωθηθεί μετεκλογικά θα ενδυναμώσει περισσότερο την προσπάθεια της Κύπρου για δημιουργία εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου. Επίσης, η επανεκλογή Νετανιάχου αναμένεται να εντείνει και τις Τριμερείς συνεργασίας, Ελλάδας  - Κύπρου – Ισραήλ με την παρουσία ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας στην προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.

Η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως ηγεσίας, ποσό μάλλον μετά την επανεκλογή Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Κύπριο διεθνολόγο, όσον αφορά στο Παλαιστινιακό και τις αραβοϊσραηλινές σχέσεις, αναμένεται περαιτέρω όξυνση, ειδικά εάν ο κ. Νετανιάχου επιχειρήσει επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στα εδάφη της Δυτικής Όχθης οπού υπάρχουν παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί. 

Επιπλέον, το αποτέλεσμα αφήνει ικανοποιημένες και τις ΗΠΑ, που αποτελούν τον πιο ισχυρό εταίρο και σύμμαχο του εβραϊκού κράτους στην περιοχή. Όπως αναφέρει ο κ. Χρυστοστόμου, έχουμε δει τον Τραμπ να προσφέρει «δώρα» στον Νετανιάχου, όπως η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η αποχώρηση από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν αλλά και το πρόσφατο δώρο με την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα Γκολάν που ανήκουν στη Συρία. Ο Τραμπ αναμένει επιστροφή της στήριξης από το ισχυρό εβροαμερικανκό λόμπι στις επόμενες προεδρικός εκλογές.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2009 και με την τελευταία νίκη του, γίνεται ο μακροβιότερος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ξεπερνώντας και τον Μπεν Γκουριόν, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας, το 1948-1953 και το 1955-1963.

(energia.gr με πληροφορίες από το offsite.com.cy)