Η Chevron Ποντάρει 33 δισ. Δολάρια σε Σχιστολιθικό Πετρέλαιο και LNG με την Εξαγορά της Anadarko

Η Chevron Ποντάρει 33 δισ. Δολάρια σε Σχιστολιθικό Πετρέλαιο και LNG με την Εξαγορά της Anadarko
energia.gr
Παρ, 12 Απριλίου 2019 - 16:34

Η Chevron προχωρά στην εξαγορά της Anadarko Petroleum έναντι 33 δισ. δολαρίων, σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά deal στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και σε μια κίνηση που αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της αμερικανικής εταιρείας να κατακτήσει το χώρο του σχιστολιθικού πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Η Chevron θα καταβάλλει το ποσό των 65 δολαρίων ανά μετοχή, σε μετρητά και μετοχές. Το αντίτιμο είναι 39% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της Anadarko, στις συναλλαγές της Πέμπτης, με την αξία τους να ανέρχεται, ενδοισυνεδριακά ακόμη και στα 62 δολάρια. 

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια διπλή αποστολή υψηλού ρίσκου σε τομείς, τους οποίους οι ειδήμονες της αγοράς θεωρούν καθοριστικής σημασίας για τις λεγόμενες, "Big Oil", κατά την επόμενη δεκαετία. Μετά τη συμφωνία, η Chevron αυξάνει αισθητά την παρουσία της στο Δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό, αλλά και την παρουσία της στην αγορά LNG, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής καθιστά το φυσικό αέριο πιο ελκυστικό ορυκτό καύσιμο από το πετρέλαιο. 

Όσον αφορά στην εξαγορασθείσα εταιρεία, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διέρρεαν φήμες ότι η Anadarko αποτελούσε στόχο επιθετικής εξαγοράς για τις μεγάλες πετρελαϊκές ανταγωνίστριές της, επειδή διέθετει ένα πολύ ελκυστικό μείγμα προϊόντων. Οι μέτοχοί της θα λάβουν 0,3869 μετοχή της Chevron, καθώς και 16,25 δολάρια για κάθε μετοχή που θα βρίσκεται στην κατοχή τους. Από την πλευρά της, η Chevron θα εκδόσει 20 εκατ. νέες μετοχές και θα καταβάλει 8 δισ. δολάρια σε μετρητά. Επίσης θα αναλάβει να αποπληρώσει το καθαρό χρέος, ύψους 15 δισ. δολαρίων, της υπό εξαγορά εταιρείας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία εκτινάχθηκε στα 50 δισ. δολάρια αμέσως μετά την ανακοίνωση του deal.