Aναρωτιέστε για το ποιος είναι ο  μεγάλος νικητής των αγορών κατά τον 21ο αιώνα; Αν ο νους σας πάει στην Amazon και την Apple γελιέστε, αν και όχι άδικα αφού οι μετοχές τους έχουν καταγράψει άνοδο 2.300% και 5.300% αντίστοιχα από τον Ιανουάριο του 2000. Ωστόσο είναι μία άλλη αρκετά μικρότερη εταιρεία, που προηγείται με διαφορά. 

Ο λόγος για την Μonster Beverage, την εταιρεία ενεργειακών- ισοτονικών αναψυκτικών, η οποία στο ίδιο διάστημα έχει δει την αξία της μετοχής της να εκτινάσσεται κατά 60.000%. 

Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο ράλι που οφείλεται στο γεγονός ότι η Monster παρουσιάζει σταθερή αύξηση κερδών σε ετήσια βάση, από το 2008. Παράλληλα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των εσόδων της δεν έχει υποχωρήσει ποτέ κάτω από το 9%, από το 2001 και εντεύθεν. 

«Τα ενεργειακά ποτά είναι τα αγαπημένα αναψυκτικά αυτής της γενιάς και η Monster επεκτείνει με συνέπεια το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με μεγάλη επιτυχία» σχολιάζει στο Bloomberg η Κάρολιν Λεβί της Macquarie Capital. Ωστόσο το άκρως θεαματικό αυτό ράλι ίσως να φτάνει στο τέλος του. Η μετοχή έχει καταγράψει πτώση 18% τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς νέοι ανταγωνιστές εισέρχονται στην αγορά των ενεργειακών ποτών, της οποίας η αξία εκτιμάται στα 50 δισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών η Amazon.com, που ετοιμάζει ενεργειακό ποτό ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και η Coca- Cola, που λανσάρει το Coca-Cola Energy στην Ευρώπη. 

Σημειωτέον ότι η Coca Cola ελέγχει το 19% των μετοχών της Monster, γεγονός που την καθιστά και το μεγαλύτερο μέτοχό της. Επίσης διανέμει προϊόντα της Monster της οποίας η κεφαλοποίηση ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. δολάρια! 

(πηγή: Bloomberg)