ενώ η αντίστοιχη του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark, σημείωνε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 2,82% και κινούταν στην περιοχή των 73,96 δολαρίων το βαρέλι.
Η σκλήρυνση της στάσης του Λευκού Οίκου προς το Ιράν προκαλεί περαιτέρω τριγμούς στις διεθνείς αγορές οι οποίες κλονίστηκαν μετά την επιβολή των κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, που εξήγαγε, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τον περασμένο μήνα.
Ο ολοένα και πιο ασφυκτικός κλοιός στην Τεχεράνη είχε ως αποτέλεσμα οι ιρανικές εξαγωγές αργού να υποχωρήσουν, τον Απρίλιο, κάτω από το επίπεδο του ενός εκατ. βαρελιών ημερησίως, όπως έδειξαν στοιχεία της εταιρείας Refinitiv που επικαλείται το Reuters.
«Η Σαουδική Αραβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω τις διαφορές στη ροή πετρελαίου (που θα προκύψουν) μετά το πλέον πλήρες μας εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο», ανέφερε ο Αμερικιανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.
«Η εξέλιξη δεν θα επιφέρει μόνο τη μέγιστη πίεση στο Ιράν, αλλά θα εντείνει τις πιέσεις στις αγορές πετρελαίου, ιδίως εν όψει της θερινής περιόδου της ζήτησης», σχολίασε ο Joe McMonigle, αναλυτής της Hedgeye Risk Management, ενώ συνάδελφός του στην Petromatrix Olivier Jakob υποστήριξε πως «σε συνδυασμό με την πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και της παραγωγής στην Βενεζουέλα, καθώς και μια περαιτέρω αναταραχή από την Λιβύη, μια απόφαση όπως αυτή που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσει πρόκληση για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και θα πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα όσον αφορά στις παγκόσμιες προμήθειες».