«Η Κίνα γνωστοποίησε την έντονη αντίδρασή της στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική απόφαση θα «εντείνει τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος από τις 2 Μαΐου στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία και Ελλάδα) να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο προκειμένου «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» και να «στερήσει από το καθεστώς την κύρια πηγή εσόδων του», όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.
Το μέτρο αυτό, που προκάλεσε μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, προαναγγέλλεται ιδιαίτερα δύσκολο για το Πεκίνο, το οποίο έχει εμπλακεί σε περίπλοκες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και είναι παραδοσιακά από τους μεγαλύτερους πελάτες της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο S&P Global Platts, το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, από τα οποία σχεδόν 628.000 στην Κίνα.
«Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Χωρίς να διευκρινίζει αν το Πεκίνο θα αναστείλει ή όχι τις εισαγωγές ιρανικού αργού, ο Γκενγκ πρόσθεσε πως η Κίνα θα συνεχίσει να «διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων».
«Το μέτρο που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί παρά να εντείνει τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή καθώς και στη διεθνή ενεργειακή αγορά», προειδοποίησε.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία ζήτησε σήμερα να διατηρηθεί η πίεση στο Ιράν προκειμένου να σταματήσει την «πολιτική της αποσταθεροποίησης» που ακολουθεί στην περιοχή.
Ο επικεφαλής της σουδαραβικής διπλωματίας Ιμπραχίμ αλ-Ασάφ εξέφρασε σε ανακοίνωση την «πλήρη» ικανοποίηση της χώρας του για την αμερικανική απόφαση την οποία χαρακτήρισε «απαραίτητο μέτρο προκειμένου το ιρανικό καθεστώς να σταματήσει τις πολιτικές αποσταθεροποίησης και υποστήριξης της τρομοκρατίας σε όλον τον κόσμο».
Επανέλαβε τη θέση της χώρας του ζητώντας να «συνεχιστούν οι διεθνές προσπάθειες προκειμένου να υποχρεωθεί το ιρανικό καθεστώς να τηρήσει τον διεθνή νόμο και να σταματήσει τις κατάφωρες επεμβάσεις του στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και τις δραστηριότητές του που προκάλεσαν το χάος και την καταστροφή σε πολλές χώρες».