Σε νέα υψηλά 18μήνου ανήλθαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά, παρά το γεγονός πως τα διυλιστήρια προέβησαν σε σημαντική αύξηση της παραγωγής τους εν όψει της θερινής περιόδου οδήγησης, όπως φάνηκε από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ).

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου, ήτοι, κατά πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. 

Έχοντας διαμορφωθεί ήδη στα 460 εκατ. βαρέλια, τα αποθέματα αργού βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2017, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά, το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου της χώρας, αν και εξακολουθούν να κυμαίνονται σε μέσο όρο πενταετίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, κατά 877.000 βαρέλια ημερησίως, στα 7,1 εκατ., δηλαδή, στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου. Επίσης, η παραγωγή διαμορφώθηκε κατά 100.000 βαρέλια υψηλότερα, σημειώνοντας ρεκόρ στα 12,2 εκατ., σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. 

Παράλληλα, οι ροές στα διυλιστήρια αυξήθηκαν κατά 505.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ τα ποσοστά χρήσης των διυλιστηρίων αυξήθηκαν κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 90,1%.  

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια, έναντι αρχικών προβλέψεων για κάμψη τους κατά 1 εκατ. βαρέλια, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερα περίπου 2% από τον πενταετή μέσο όρο για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους.

Τέλος, τα αποθέματα αποσταγμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται το πετρέλαιο ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 662.000 βαρέλια, έναντι αρχικών προβλέψεων για υποχώρησή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΙΑ.