Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, με το ύψος της να αγγίζει τα 300 εκατ. βαρέλια, και θα διαρκέσει έως εξαντλήσεως του κοιτάσματος.
Η επικύρωση του έργου συνιστά την πρώτη σημαντική επενδυτική απόφαση που λαμβάνει η σύμπραξη ACG, μετά την επέκταση της συμφωνίας επιμερισμού της παραγωγής (PSA), έως το 2049, που υπογράφηκε το 2017. Περισσότερα από 36 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη του εν λόγω πετρελαϊκού πεδίου, από τότε που συνομολογήθηκε το αρχικό σύμφωνο σύμπραξης και συνεργασίας (PSA), το 1994.
Ο κ. Rovnaq Abdullayev, πρόεδρος της SOCAR, δήλωσε: «Η σημερινή επικύρωση σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη του πεδίου ACG, προς όφελος του έθνους, το οποίο ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, με την υπογραφή της “Σύμβασης του Αιώνα”» και συνέχισε:
«Επί σειρά δεκαετιών, η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν επανεπενδύει τα έσοδα που εισπράττει από τις εξαγωγές των εγχώριων υδρογονανθράκων, για την ανάπτυξη ενός εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης, καθώς και σύγχρονων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην χώρα μας. Σήμερα διαθέτουμε εργοστάσια παγκοσμίου κλάσης, συγκροτήματα παραγωγής και εγκατάστασης, πλοία μεταφοράς και ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σε τοπική βάση, που έχουν αποφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την κατασκευή και την εγκατάσταση της πλατφόρμας ACE, από ειδικευμένα στελέχη του Αζερμπαϊτζάν, καθ’ όλη την επικράτεια της χώρας. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αναμένουμε περισσότερα από τρία δισ. βαρέλια πρόσθετης παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου από το κοίτασμα ACG. Αυτή η στρατηγική απόφαση υποστηρίζει τον αυξανόμενο γεωπολιτικό ρόλο του Αζερμπαϊτζάν, ως προμηθευτή ενέργειας για τις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές.»
Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπόμπ Ντάντλεϊ, δήλωσε από την πλευρά του, τα εξής: «Η συνεργασία μας τα τελευταία 25 χρόνια, αυτή η αξιοσημείωτη συνεργασία, έχει μετατρέψει όλα αυτό το ενεργητικό παγκόσμιας κλάσης, σε πηγή τεράστιων ωφελειών για το λαό του Αζερμπαϊτζάν. Η επέκταση της συμφωνίας για την ACE βασίζεται σε αυτή την κληρονομιά και συμβάλει έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το επόμενο τέταρτο του αιώνα θα είναι εξίσου λαμπρό.»
Επίσης, ο Γκάρι Τζόουνς, περιφερειακός πρόεδρος της BP για το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία και την Τουρκία, πρόσθεσε: «Η σημερινή ανακοίνωση υποστηρίζει τα μακροπρόθεσμα σχέδια παραγωγής που θέσαμε για την ACG όταν επεκτείναμε το σύμφωνο σύμπραξης και συνεργασίας. Αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με την SOCAR και την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε τους ενεργειακούς πόρους από το πεδίο ACG, πιο αποδοτικά και με καλύτερους όρους ανταγωνισμού.»
Η πλατφόρμα Azeri Central East (ACE) εκτός των πολλαπλών εγκαταστάσεων εξόρυξης, άντλησης και παραγωγής, σε βάθη που φθάνουν τα 140 μέτρα, θα περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, στους υφιστάμενους αγωγούς εξαγωγής υδρογονανθράκων, ACG Phase 2, για την προώθησή τους στον τερματικό σταθμό Sangachal.
Επιπροσθέτως, θα τοποθετηθεί ένας αγωγός ψεκασμού ύδατος ανάμεσα στις πλατφόρμες East Azeri και ACE, για την παροχή νερού, από την εγκατάσταση συμπίεσης και ψεκασμού νερού του Κεντρικού Αζερμπαϊτζάν προς τις εγκαταστάσεις της ACE.
Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες, οι οποίες θα αρχίσουν φέτος και θα διαρκέσουν έως και τα μέσα του 2022, θα πραγματοποιηθούν σε εγκαταστάσεις εντός των συνόρων της χώρας, με τη χρησιμοποίηση εγχώριων πόρων. Αναμένεται ότι, στο αποκορύφωμά της, το έργο της κατασκευής θα δημιουργήσει μέχρι και 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Η BP κατέχει μερίδιο ύψους 30,37% και διαχειρίζεται το ACG PSA, ενώ οι συμμετέχοντες εταίροι περιλαμβάνουν την SOCAR με ποσοστό 25%, την Chevron (9,57%), την INPEX (9,31%), την Equinor (7,27%), την ExxonMobil (6,79%), την TPAO (5.73%), την ITOCHU (3.65%), και την ONGC Videsh Limited (OVL) με ποσοστό 2,31%.