βάση, την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, προσδίδοντας μεγαλύτερη έμφαση στο φυσικό αέριο, αλλά επιχειρώντας μια στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, που θα τους εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Οι ενεργειακοί κολοσσοί της περιοχής σχεδιάζουν επενδύσεις σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων στα ορυκτά καύσιμα, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές, για την χρονική περίοδο 2019-2023. Το πετρέλαιο παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αλλά η βασιλεία του προβλέπεται βραχύβια καθώς οι επενδύσεις που κατευθύνονται σε άλλους πόρους, αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.
Σύμφωνα με την πολυμερή αναπτυξιακή τράπεζα, Arab Petroleum Investments Corporation (Apicorp), η οποία υπολογίζει σε ετήσια βάση, έως και το 2023, τόσο τις εν εξελίξει επενδύσεις, όσο και εκείνες, που βρίσκονται ακόμη στη φάση του σχεδιασμούν, ο πετρελαϊκός κλάδος θα προσελκύσει επενδύσεις ύψους 304 δισ. δολαρίων, ενώ ο τομέας του φυσικού αερίου θα απορροφήσει κεφάλαια της τάξης των 186 δισ. δολαρίων.
Επικεφαλής της ομάδας των χωρών της περιοχής που αποδύονται σε αυτή τη στροφή είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία σχεδιάζει, για την εν λόγω χρονική περίοδο, επενδύσεις άνω των 140 δισ. δολαρίων. Το αραβικό βασίλειο όχι μόνο αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία του στην αγορά του πετρελαίου, αλλά και θα λάβει επίκαιρη θέση εν όψει ενός μέλλοντος δίχως αργό. Το Ριάντ θέλει να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ενώ εξετάζει και την αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας σε αυτό. Έως το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και η εισαγωγή της Aramco στα διεθνή χρηματιστήρια. Εάν η αρχική δημόσια εγγραφή του ενρεγαικού κολοσσού ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που έχουν θέσει οι κυβερνώντες, τότε η Σαουδική Αραβία θα έχει στη διάθεσή της πολύτιμη ρευστότητα που συμβάλει ώστε να επεκτείνει περαιτέρω τα ενεργειακά σχέδιά της, αλλά και να μειώσει την εξάρτησή της από το αργό.
Δεύτερο στο σχετικό κατάλογο είναι το Ιράκ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Ιράν, αν και δεν είναι ακόμη σαφές, το εάν μπορεί να υλοποιήσει το σύνολο των σχεδίων του, υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων. Τέλος, στην τέταρτη και την πέμπτη θέση ακολουθούν η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.