Ο Τραμπ θα ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων

energia.gr
Παρ, 26 Απριλίου 2019 - 19:32

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα του από την διεθνή Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων, η οποία είχε υπογραφεί το 2013 από τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ουδέποτε επικυρώθηκε από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η ανακοίνωση θα γίνει σε ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει στην Ινδιανάπολη, σε συνέδριο της NRA, του ισχυρού λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής. Η NRA διαφωνούσε ανέκαθεν με αυτή τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων έχει ως στόχο να θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στις αγοραπωλησίες συμβατικών όπλων, δραστηριότητα που αγγίζει σε αξία τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια και να εμποδίσει όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποκτούν πυροβόλα όπλα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη Συνθήκη τον Απρίλιο του 2013 και οι ΗΠΑ, η οποία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές παγκοσμίως, ψήφισε υπέρ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της NRA.

Το πανίσχυρο αμερικανικό λόμπι ανησυχούσε ότι η Συνθήκη αυτή θα υπονόμευε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, κάτι που η κυβέρνηση Ομπάμα διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να συμβεί.

Ο Τραμπ θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, ο οποίος έχει ταχθεί, στο παρελθόν, υπέρ της αποχώρησης των ΗΠΑ από ανάλογες διεθνείς συνθήκες.